Після підрахунку 100 відсотків голосів переможцем президентських виборів названо Еммануеля Макрона. Він обігнав свою суперницю, лідерку ультраправої партії  «Національне об’єднання», і заручився підтримкою 58,54 відсотка виборців, які взяли участь у голосуванні. Розрив між кандидатами становив 17,1 відсотка.

Ще в неділю ввечері, коли оприлюднили результати екзит-полів, Марін Ле Пен визнала поразку, проте водночас заявила, що такий результат – перемога ультраправих. І справді 41,46 відсотка, що їх французькі виборці віддали ультраправому кандидату, – історично високий результат для цієї політсили.

ЗМІ прокоментували перші результати екзит-полів так: Європейський Союз зітхнув з полегшенням, і назвали перемогу Макрона перемогою Європи. І будемо відверті, з полегшенням зітхнув не тільки Європейський Союз.

Марін Ле Пен вважають симпатиком росії та політики путіна попри те, що вона засудила розпочату кремлем війну проти України. Під час дебатів Еммануель Макрон прямо заявив Ле Пен, що путін є її банкіром.

Марін Ле Пен в свою чергу наголосила, що вона виступає проти запровадження ембарго на імпорт російських енергоносіїв. Не виникало сумнівів, що в разі її перемоги в моноліті європейської спільноти могла виникнути тріщина.

Щойно було оголошено результати перших екзит-полів, європейські політики поспішили привітати Еммануеля Макрона з перемогою. Надіслали вітання також Президент Володимир Зеленський та глава Білого дому Джо Байден.

«Втаю Президента Франції та справжнього друга України Еммануеля Макрона з перемогою на виборах. Бажаю Еммануелю Макрону нових успіхів на благо французького народу. Ціную підтримку Франції і переконаний: ми крокуємо разом до нових спільних перемог! До сильної та об'єднаної Європи!» – зокрема, написав у Твіттері Володимир Зеленський.

«Франція є нашим найдавнішим союзником і ключовим партнером у розв’язанні глобальних проблем. Я розраховую на продовження нашої тісної співпраці – в тому числі в питаннях підтримки України, захисту демократії та протидії змінам клімату», – зазначив у Твіттері Джо Байден.

 «Я з нетерпінням чекаю на продовження нашої чудової співпраці», – наголосила у привітанні глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. 

«У ці турбулентні часи ми потребуємо солідної Європи та Франції, яка повною мірою виступатиме за більш суверенний та більш стратегічний Європейський Союз», – зауважив глава Європейської Ради Шарль Мішель. Він зазначив, що з Макроном наступні п'ять років ЄС може розраховувати на надійного партнера. 

У свою чергу прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон повідомив, що щасливий продовжити співпрацю з Еммануелем  Макроном. А глава бельгійського уряду Александр Де Кроо в перемозі чинного президента Франції також побачив знак для боротьби з екстремізмом.

Водночас експерти звертають увагу на вікові розбіжності в електоральних симпатіях виборців. Так, за Макрона віддали голоси переважно люди старшого віку. Натомість молодь більше симпатизує праворадикальному політику, що є неприємним попередженням для Франції та Європейського Союзу.

Протягом останнього десятиліття праві радикали з маргінальної сили перетворилися у країні на потужну партію, яка в разі приходу до влади може істотно вплинути на майбутнє не тільки Франції, а і Європи.