У коментарі зовнішньополітичного відомства вказується, що Україна та світ доклали титанічних зусиль для подолання наслідків катастрофи на ЧАЕС. «Ми щиро вдячні міжнародній спільноті за солідарність та всебічну допомогу, отриману, серед іншого, в рамках виконання домовленостей, зафіксованих у Меморандумі про взаєморозуміння щодо Чорнобильської АЕС з країнами Групи семи та Європейською Комісією від 1995 року. Завдяки активній діяльності уряду та сприянню міжнародних партнерів було досягнуто значних успіхів у реалізації міжнародних проєктів зі зняття ЧАЕС з експлуатації та спорудження нового безпечного конфайнмента над об’єктом «Укриття», - вказують в МЗС.

Водночас у міністерстві наголошують, що 24 лютого 2022 року міжнародна спільнота вкотре переконалася, що тоталітарний режим, яким був Радянський Союз, і яким зараз є Росія, становить загрозу для ядерної безпеки світу. Ігноруючи міжнародно визнані принципи та вимоги безпеки, а також  міжнародні зобов’язання самої російської федерації, як члена ООН та МАГАТЕ, російські збройні сили вчинили цинічне та жорстоке воєнне вторгнення із подальшим захопленням території зони відчуження та промислового майданчика Чорнобильської АЕС.

«Ця небезпека все ще лишається реальною через невпорядковані ракетні обстріли та бомбардування, до яких вдається країна-агресор на території України. Обсяги завданої російськими військами шкоди на майданчику Чорнобильської АЕС мають бути належним чином визначені, а винні - притягнуті до відповідальності. Переконані, що спільно з нашими надійними друзями та партнерами ми зможемо оцінити всі наслідки деструктивних дій російських військових на об’єкті та визначитись щодо подальших кроків з їх усунення», - підсумовується у коментарі МЗС.

Міжнародна спільнота мала змогу чітко побачити, хто працює над підвищенням рівня ядерної безпеки Європи та світу, а хто безвідповідально нівелює всі ці зусилля, вказують українські дипломати. Вони переконують, що Україна готова, незважаючи ні на що, до досягнення подальшого спільного з міжнародними партнерами успіху в питанні подолання наслідків катастрофи Чорнобиля та недопущення нових ядерних катастроф.