На розгляд парламенту Болгарії ще офіційно не винесено питання про надання зброї Україні. Чимало політиків, серед яких і президент, вважають, що це буде початком прямого конфлікту з москвою. Тому прем'єр-міністр Кирил Петков взяв ініціативу в свої руки. В понеділок на своїй сторінці у Фейсбуці він оголосив про початок кампанії зі збору коштів на закупівлю боєприпасів для України. І зазначив, що його особистим внеском у цю справу буде місячна зарплата глави уряду. 

«Надання військової допомоги Україні потребує політичної та суспільної єдності. Я вважаю, що настав час перетворити цю суспільну енергію на реальні дії. Поки ми не досягнемо політичного консенсусу як громадяни Болгарії, котрі вважають, що ніхто в Європі не має права нападати на своїх сусідів і вбивати мирних жителів, ми вільні у виборі фінансової допомоги Україні для закупівлі боєприпасів», -- заявив він. Тому на цьому етапі це буде добровільний збір коштів громадян.  «Закликаю кожного болгарського громадянина, який справді хоче допомогти Україні, пожертвувати, як і я, одну зарплату. Так, говорити завжди легко, робити набагато складніше. Але настав час, щоб пости на підтримку України у Facebook перетворилися на кошти для неї», -- написав Кирил Петков. 

Усім, хто вважає, що в такий спосіб Болгарія вступить у протистояння з росією, він пояснив: країни НАТО і ЄС, які спрямовують військову допомогу Україні, не беруть участі у війні. А це -- Німеччина, Франція, Італія, Польща, Нідерланди, Австрія, Греція, Швеція, Бельгія, Фінляндія, Данія, Румунія, Норвегія, Хорватія, Чехія, Ірландія, Литва, Люксембург, Естонія, Словенія, Словаччина, Кіпр та Латвія. Прем'єр-міністр Болгарії повідомив, що відкрито спеціальний рахунок, на який можна переказати кошти з позначкою «Одна зарплата для України», і вказав його реквізити. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який перед святами чотири дні просив уряд і парламент Болгарії надати допомогу Україні не тільки касками і бронежилетами, а й ефективною зброєю для зупинки агресора, написав  у Твіттері: «Я вдячний прем'єр-міністрові Болгарії Кирилові Петкову за початок кампанії зі збору коштів для України та за допомогу у зміцненні нашої оборони». «Цей крок демонструє справжню солідарність Болгарії із Україною. Я відчув це, коли прем'єр-міністр Петков прийняв мене в Софії минулого тижня», -- наголосив наш міністр.