Малюнок Олексія КУСТОВСЬКОГО. 

Мільярдер, один з найбагатших росіян Вагіт Алекперов залишив посаду голови правління «Лукойла». Це друга за потужністю нафтова компанія в росії й шоста у світі, на яку припадало понад 20 відсотків видобутку нафти країни, а за доведеними запасами сирої нафти «Лукойл» не мав рівних на планеті.

Причина залишення посади Вагітом Алекперовим – введення персональних міжнародних санкцій після початку війни з Україною.

«Санкції стосуються особисто мене, тому я вирішив дистанціюватися від діяльності компанії», – пояснив засновник «Лукойла». Він навіть не залишив за собою крісло члена правління і не має контрольного пакета акцій. Компанія працюватиме без його впливу. Він тепер – ніхто, заможний пенсіонер.

Під санкції потрапив мільярдер та засновник банку «Тінькофф» Олег Тіньков. Він відкрито виступив проти війни з Україною, але це не врятувало його бізнес. Щоб вижити і втриматися на плаву, банк міняє назву, а його засновнику бажають якнайшвидшого одужання і тихого життя лондонського пенсіонера.

Тим часом рада міністрів Кіпру прийняла рішення позбавити кіпрських паспортів мільярдера, засновника групи «Русал» Олега Дерипаску, бізнесмена Григорія Березкіна, власника групи компаній «Меркурій» Ігоря Кесаєва та сестру мільярдера Алішера Усманова Гульбахор Ісмаїлову.

«Золоті паспорти» в російських олігархів та членів їх сімей влада Кіпру відібрала після того, як вони потрапили до списку санкцій Європейського Союзу.

Російські мільярдери  Алішер Усманов, Роман Абрамович, Геннадій Тимченко, Аркадій, Борис Ротенберги та інші відходять на пенсію. Війна путіна позбавила їх майбутнього. Вони думали, що перевізши сім’ї за кордон, забезпечили собі та домочадцям спокійне і сите життя. Але санкції накрили всіх, і що найстрашніше для олігархів – їхні діти, відсторонені від теплих посад в сімейних компаніях, можуть спитися і деградувати, вони теж без майбутнього, бо досі  спочивали на лаврах своїх предків.

Нічого доброго не чекає олігархів і в Росії. Відсторонені від управління активами, вони нікому не потрібні, вони втратили будь-який вплив на ситуацію в країні.

Російські олігархи прорахувалися. Маючи величезні кошти, вони не змогли генерувати позитивну програму розвитку і позбавили себе майбутнього. Переселення сімей на Захід не стало гарантією благополуччя. Вони зробили ставку не на ту людину, бо владімір путін, як показав час, керується не прагматизмом, а фанатичними ідеями відродження мертвої імперії.

Російський бізнес для західних партнерів став токсичним, і вони масово залишають країну, де імперське мислення превалює над економікою.

Який же вихід? Дедалі частіше лунають голоси про перенесення столиці з Москви до Сибіру і зміни політичного та економічного курсу.

«На мій суб’єктивний погляд, перенесення столиці до географічного центру нашої країни, до Сибіру, справді було б достатньо адекватним рішенням», – заявив на дискусійному клубі «Валдай» науковий співробітник Інституту міжнародних  досліджень міністерства закордонних справ рф Іван Зуєнко. Як варіант, науковець запропонував Владивосток. Ця дискусія транслювалась на сайті президента росії.

Про перенесення столиці заговорили мільярдер Олег Дерипаска та екс-заступник голови Центробанку Сергій Алексашенко. Причина – Москва як центр впливу на процеси в країні себе вичерпала і покійника вже не можна реанімувати.

На знімку: пенсіонер-мільярдер Вагіт Алекперов.

Фото з відкритих джерел.