Уряд Канади розглядає можливість конфіскувати заморожені внаслідок санкцій російські активи і передати їх на користь Україні. Про це у вівторок, 27 квітня, заявила міністерка закордонних справ Канади Мелані Джолі, повідомляє CBC.

За її словами, запропоновані зміни до федерального закону про санкції означатимуть, що кошти або майно, вилучені в росії, можуть спрямувати на відбудову України або як компенсацію жертвам.

«Сьогодні ми шукаємо можливості не лише арештувати, а й дозволити конфіскацію активів осіб та організацій, до яких застосовані санкції, і дати нам змогу виплатити компенсацію жертвам за допомогою доходів», — сказала Джолі і додала, що Канада стане першою країною в G7, яка дозволить такі дії.

За словами міністра, санкції вже руйнують економіку росії та виснажують її ресурси, необхідні для продовження війни проти України.

У тексті законопроекту, який уже вніс на розгляд сенатор Ратна Омідвар і який має схвалити верхня палата, зазначено, що арештовані активи можуть бути використані для «відбудови іноземної держави, яка постраждала від серйозного порушення міжнародного миру і безпеки», «відновлення міжнародного миру та безпеки» та для компенсації жертвам, коли ця безпека порушена.

Посольство України в Канаді закликало депутатів швидко ухвалити законопроект. «Прийнявши законопроект S-217, Канада продемонструє лідерство, може стати прикладом для наслідування іншим і показати, що російський клептократичний корупційний режим повністю заплатить за свої злочини проти України», — йдеться у повідомленні посольства.