Заява москви про припинення поставок російського газу до Болгарії викликала майже істерію у багатьох русофілів. Причому вони чомусь звинувачують у цьому Україну, яка продовжує захищатися від навали російської орди ціною тисяч життів її захисників.

На позачерговому брифінгу з приводу цієї новини міністр енергетики Александр Ніколов заспокоїв співвітчизників, що природний газ використовується росією як економічна і політична зброя у своїй війні не тільки проти України, а й інших країн Євросоюзу: «Газом Болгарія забезпечена щонайменше на місяць. Це не означає, що після цього у нас виникнуть проблеми з його постачанням». І додав, що уряд вживає усіх можливих заходів для отримання необхідної кількості газу. «Поки я є міністром, то нестиму відповідальність за постачання до країни газу. Але Болгарія не вестиме переговори під тиском і з опущеною головою. Болгарія не продається і не піддається тиску будь-якої сторони», - наголосив він.

Міністр енергетики заявив, що Болгарія була і залишається лояльним партнером для всіх сусідніх країн. «Болгарія не росія, і коли ми маємо можливість, ми допомагаємо сусіднім країнам. Тому Болгарія не збирається обмежувати транзит газу до Сербії та Угорщини», - запевнив він.

Раніше під час парламентського контролю Александр Ніколов повідомив, що газовий інтерконектор між Грецією і Болгарією готовий більш як на 90 відсотків. Тому заявки на його сертифікацію вже подано до регулюючих органів Греції та Болгарії. Також завершується погодження на підключення до сусідніх газових операторів. За його словами, інтерконектор має бути введено в експлуатацію вже 1 липня і ним країна почне отримувати газ з альтернативних джерел.