Станом на серединііу листопада на Закарпатті ліквідували майже три з половиною тисячі стихійних сміттєзвалищ.

— Цифра дуже висока. Однак на місці ліквідованих смітників через деякий час з’являються нові. Люди продовжують зносити відходи на береги річок, а вони за першого ж підвищення води пливуть до наших зарубіжних сусідів. І з цим явищем треба боротися, — сказав начальник управління житлово-комунального господарства та будівництва ОДА Василь Романець.

А за словами начальника Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимира Чіпака, під час рясних дощів чимало сміття вода віднесла вниз за течією аж до суміжних країн, і незабаром представникам області доведеться пояснювати сусідам причини цього.

Щоб унеможливити виникнення стихійних сміттєзвалищ, вживатимуть адміністративних заходів, повідомили «Голосу України» в ОДА.

Приміром, Рахівська райрада вже виділила 40 тисяч гривень на придбання мобільних відеокамер, які встановлять у місцях, де найчастіше виникають стихійні сміттєзвалища. 

Отже, районна влада спробує боротися з порушниками та припинити подальше засмічення району.

Робляться й кроки, які дали б змогу переробляти тверді побутові відходи. Так, у Берегівському районі, в селі Яноші, відбувся тендер на право будівництва сміттєпереробного заводу. Переможця вже скоро визначать, а будівельні роботи розпочнуться вже наступного року.

Хочуть збудувати такий завод і в Мукачівському районі. Земельну ділянку вже виділено. Наразі тривають активні перемовини з польськими інвесторами.

Окреме питання — очищення русел річок, потічків та водовідвідних систем у населених пунктах. Бо постійне засмічення цих систем спричинює серйозні підтоплення в містах та селах. Водночас голови сільських рад, на рахунках яких нині є кошти, не поспішають використовувати їх для цієї важливої справи.

— Я розумію, що деяким сільським головам вигідніше тримати гроші на депозитах й отримувати відсотки. Однак це не допоможе нам розчистити русла від сміття. А зробити це треба, — сказав на обласній нараді перший заступник голови ОДА Ігор Свищо.

Вл. інф.