На американській авіабазі в Рамштайні, що на заході ФРН, відбулася конференція щодо зміцнення обороноздатності України, в якій узяли участь 40 держав. Конференція проводилася під егідою НАТО, але США запросили також і країни, котрі не є членами Альянсу.

У зустрічі, зокрема, взяли участь генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт і її український колега Олексій Резніков. Міністр оборони США Ллойд Остін пообіцяв Україні підтримку не лише у зв’язку з російською агресією: «Ми тут для того, щоб допомогти Україні виграти битву проти несправедливого вторгнення росії, і для того, щоб зміцнити оборону України для викликів, які можуть чекати на неї у майбутньому». 

Міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт повідомила присутнім під час зустрічі про те, що федеральний уряд дав дозвіл оборонному підприємству Krauss-Maffei Wegmann на постачання в Україну самохідних зенітних танків «Гепард». Воно має у власному розпорядженні двозначне число таких установок зі складу розформованих частин ППО сухопутних військ. «Гепард» може бути використаний і проти наземних цілей.

Крім того, Німеччина має намір надати допомогу в  підготовці українських військовослужбовців для обслуговування артилерійських систем безпосередньо в Німеччині.
У кулуарах, за повідомленням інформаційного агентства dpa, міністр заявила, що Берлін має намір співпрацювати з НАТО, щоб допомогти зробити все необхідне для України. «Політика Німеччини завжди грунтується на тому, щоб не діяти поодинці, а координувати свої дії з нашими партнерами», - зазначила Ламбрехт. 

Якщо досі уряд ФРН із засторогою ставився до поставок важких озброєнь в Україну, посилаючись на загрозу спровокувати ще масштабніший конфлікт між НАТО та росією, то нині стало відомо, що коаліційні партії надіслали в Бундестаг на розгляд документ, у якому йдеться про те, що Берлін «продовжить і, за можливості, прискорить поставки необхідного обладнання Україні, зокрема продовжить поставки важких озброєнь і складних систем».  

Конференція завершилася обіцянками союзників  надавати допомогу Збройним Силам України і на наступному етапі війни, і після нього. Міністр оборони США Ллойд Остін зазначив: «Ми насправді хочемо ускладнити для росії можливість загрожувати своїм сусідам». Він також повідомив, що конференція у Рамштайні  буде перетворена на щомісячну контактну групу із самооборони України. Мета таких зустрічей - забезпечити довготривалу безпеку і суверенітет України з огляду на те, як вона захищатиме себе після війни.

Берлін.