Україну на ньому представила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова звернулася до членів Радбезу ООН як представниця одночасно двох постраждалих народів, проти яких кремль двічі чинив геноцид у XX столітті (Голодомор 1932–1933 та депортацію 1944), а зараз вчиняє воєнні злочини та злочини проти людяності. Жоден із цих злочинів не мав наслідків, нагадала чиновниця.

Еміне Джапарова привернула увагу міжнародного співтовариства до триваючих агресивних дій з боку російської армії, авіабомбардувань, ракетних та артилерійських обстрілів мирних міст України.

«Весь світ знає, що таке Буча, Ірпінь, Бородянка, Гостомель, Ворзель, Тростянець. Маріуполь перетворено на попіл, тисячі мирних жителів залишаються в блокаді без води, тепла, ліків, електрики та зв’язку, у тому числі на металургійному заводі «Азовсталь», - розповіла вона учасникам зустрічі.

За словами Джапарової, українські правоохоронні органи вже розкрили та розпочали розслідування майже 8 тисяч воєнних злочинів, скоєних російськими військовими у цих містах. «Привернула увагу, що 26 лютого 2022 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН щодо порушення росією Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, оскільки, ми, українці, твердо віримо в міжнародний правопорядок та справедливість», - написала заступниця міністра у Фейсбуці за підсумками засідання. Також вона нагадала, що Україна підтримала пропозицію провідних фахівців у галузі міжнародного кримінального права щодо створення Спеціального кримінального трибуналу для покарання за злочини російської агресії проти України. Закликала всіх присутніх ретельно розглянути питання створення такого нового механізму та підтримати його.

«Історія нашої країни дає всім нам один дуже простий урок – якщо за вчинені злочини вчасно не настало покарання і злочинців не було притягнуто до відповідальності, маємо очікувати більших злочинів та звірств», - резюмувала Джапарова вимогу проведення Міжнародного суду. «Зло, яке нам всім не вдалося зупинити 8 років тому, яке вторглося на мою батьківщину – Крим, та одразу почало переслідувати кримських татар за їхню проукраїнську позицію, стало більшим. Звір хоче більшого. Більше землі, більше крові», - додала вона.

Нагадаємо, 2 березня спеціальна сесія Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй переважною більшістю голосів підтримала резолюцію, яка «найрішучіше» засуджує неспровоковане вторгнення росії в Україну. У документі, схваленому 141 членом органу, що складається зі 193 представників, від росії вимагають негайно припинити війну в Україні та вивести всі свої війська з території України.