На знімку: під час виставки

За ліком це вже 22-га така виставка. Цьогорічну організатори планували провести в місті Одесі, ворог перекреслив ці плани, проте агресор не зміг зупинити чудовий і вже традиційний задум, тож вибір впав на більш безпечне Прикарпаття. 

Загалом на виставці презентовано понад 100 живописних полотен та 60 жанрових виробів повсякденного вжитку.

На виставці також представлені майже всі регіони. Є твори митців із буремного Харкова й нескореного Чернігова, є роботи з інших областей і навіть з окупованих територій Донбасу. 10 робіт надіслали митці  з Одещини. Утім, не всім вдалося презентувати свої роботи персонально. А от Сергій Лаушкін потрапив на відкриття, хоч, як розповів кореспонденту «Голосу України», шлях сюди був нелегким. Сергій мешкав за 2 кілометри від Ворзеля на Київщині і до останнього сподівався, що війна омине його. Але коли його вулицею почали їхати танки окупанта, зрозумів, що треба якось вибиратися. На жаль, панові Сергію не вдалося привезти свої роботи на виставку, але він щасливий - сам живий і вцілів його дім, хоч і серйозно пограбований після того, як там «поквартирували» орки.

Нині товариша по пензлю прихистив у себе в майстерні відомий франківський художник Богдан Бринський. Тут йому подарували й матеріал для роботи, тому на виставці представлено роботи пана Сергія також. Художник каже, хоч вони і скромні, переважно це пастелі, проте зроблені від душі.

Тим часом Богдан Бринський спеціально для виставки підготував цілий триптих. Каже, його робота - на злободенну тему, назвав її «Страсний тиждень. Маріуполь». Писав твір Богдан саме в страсний тиждень і дуже хотів відобразити якраз те, що нині відбувається в країні. Тож на першому полотні зображено бій, друга частина – Христос, який від шоку відкрив рота і не може збагнути, що ж відбувається. А на третій картині Богдан намалював небо. І хоч червоні фарби тут переважають, сам художник вірить, що незабаром українське небо проясниться і набуде мирних кольорів.

Вірять у це й численні відвідувачі - і франківці, і гості Прикарпаття, яких нині тут дуже багато, адже Франківщина у ці дні прихистила багатьох наших співвітчизників, які змушені були полишати свої домівки і тікати від навали рашистів. Тож і культурний фронт важливий тепер як ніколи.

Виставка триватиме цілий місяць, аж до 22 травня.

Фото з відкритих джерел.