Соціалісти і президент Болгарії вважають: якщо не надавати зброю Україні, то війна наступного ж дня завершиться і людей не будуть більше вбивати. І хочуть переконати в цьому всіх болгар, забуваючи про злочини російських військ у Бучі, Бородянці та інших містах, де їм не чинили збройного опору. А уряд дотримується іншої позиції.

Президент Болгарії Румен Радев уже вкотре назвав загарбницьку війну, яку росія веде проти України, конфліктом і знову виступив проти надання Києву військово-технічної допомоги. «Економічна війна набирає обертів, і ризик для Болгарії зростає у всіх аспектах конфлікту. Я не випадково давно закликаю Болгарію до обережного та відповідального ставлення до конфлікту, який безпосередньо зачіпає життя та добробут болгар у Болгарії, а особливо в Україні», - заявив він. А потім поцікавився: «Як міністр економіки пояснить тим болгарам та лівим, які завжди були проти воєн, що болгарська зброя підживлює конфлікт?»

Румен Радев, котрий ще в листопаді минулого року переконував свій електорат, що Крим - це російська територія, знову закликав болгарських політиків, перш ніж рятувати світ, подивитися на тисячі малозабезпечених болгар. «Уряд повинен дати відповідь громадянам, які довірилися йому, чиїм інтересам він служить - їхнім чи чужим. Настав час, щоб уряд довів, що усвідомлює та обстоює болгарський суверенітет і що веде політику в болгарських національних інтересах. Суверенну болгарську політику формують у Софії, а не в Києві. Тому немає жодного сенсу у відвідуванні України (мається на увазі урядовою делегацією Болгарії, до якої соціалісти відмовилися включати свого представника. - Ред.)», - висловив він свою думку.

27 квітня прем'єр-міністр Кирил Петков та віце-прем'єр Асен Василєв провели позаплановий брифінг у Болгарському телеграфному агентстві (БТА ). На ньому віце-прем'єр відкрито назвав позицію, яку зайняв президент, ганебною і пояснив, чому вважає так. «Висловлена президентом Радевим позиція про те, що, надаючи зброю, ми продовжуємо конфлікт, є ганебною. Вона ганебна, бо в ній імпліцитно говориться, що Росія переможе в цьому конфлікті, а також стверджується, що це добре та нормально», - пояснив Асен Василєв.

Віце-прем'єр висловив переконання, що саме Україна буде остаточним переможцем у цій війні: «Альтернативи - спочатку для України, а потім для всієї Східної Європи знову стати васальними придатками (москви і путіна), уряд не допустить». Він ще раз нагадав, що Болгарія є частиною європейської сім'ї і не одна виступає проти російської агресії. «Відповісти (на агресію) має вся Європа. І те, що завтра відбудеться у Брюсселі, буде саме цією спільною відповіддю, щоб ніхто не подумав, що Болгарія одна», - був категоричним Асен Василєв.

Він зазначив, що економічні та політичні дії нинішньої росії стосовно Болгарії майже один в один схожі на дії Радянського Союзу щодо Королівства Болгарія. Коли Софія після 22 червня 1941 р. продовжувала підтримувати дипломатичні відносини з москвою і відмовила Гітлеру у відправленні своїх військ на Східний фронт, проти країни все ж таки було оголошено війну. А в 1944 вона була окупована радянськими військами та заплатила репарації.

На завершення прем'єр-міністр Кирил Петков заявив, що депутати від партії «Продовжуємо зміни» проголосують у залі пленарних засідань парламенту за надання зброї Україні. «Ця гібридна інформація, яку нам «продають» з ранку до ночі й нав'язують думку - якщо ми надаємо військово-технічну допомогу, то стаємо учасниками війни, абсолютно не відповідає дійсності. Інакше весь Євросоюз уже був би в такому стані. Я хочу ще раз підкреслити, крім того, що є російський агресор, є внутрішні сили в Болгарії, котрі намагаються представити цю агресію як щось нормальне, щось очікуване. Майже щось таке, що ми маємо навіть вітати. Нас дуже це турбує. І доки ми не вичистимо цю риторику, ми ніколи не зможемо стати справді незалежною країною», - висловив свою думку керівник уряду.

На слова президента, що у візиті до України немає жодного сенсу, прем'єр зазначив, що, крім відправки зброї, у Києві обговорюватиме багато інших тем. «Всі, мабуть, забули, що в нас в українському порту стоїть судно із 17 моряками. Треба вирішувати їхню долю. Як відомо, пшениці в порту Одеси величезна кількість. Треба з'ясувати, чи можемо ми допомогти Україні з її експортом?» - поінформував Кирил Петков.