Незвичну і дуже вигідну оборудку «провернула» влада Косово. Невідомо, хто й кому зробив бізнес-пропозицію, але Данія вирішила взяти в Косово в оренду на 10 років… 300 в’язничних камер. І зобов'язалась за користування ними заплатити 210 мільйонів євро. 

Щоправда, частина цих грошей має піти на «євроремонт» камер. Всім відомо, що вони в «совкових» країнах, якою колись була і Югославія, нічим не поступалися, а, може, були ще й гіршими за хлів.

Політичний в'язень мав не просто відбувати там покарання, а й терпіти побутові незручності та інші муки. А оскільки в Данії немає політичних злочинців, то й облаштовуватимуть камери данці відповідно до своїх правових норм та людських стандартів. Із численних повідомлень про цей проект так і незрозуміло, як Данія  використовуватиме орендовані камери. А також хто сидітиме в камерах з євроремонтом -- данські чи косовські засуджені?  

У середу, як повідомило албанське інформаційне агентство Telegrafi, міністр юстиції Косово Альбулена Хаджіу та її данський колега Нік Хеккеруп підписали документ, в якому обумовлюються усі зобов'язання сторін. Данія бере на себе покращення роботи виправних закладів, ремонт в'язниць, а Косово -- встановлення верховенства права і його дотримання, а також підтримку спільних проектів із запровадження зеленої енергетики. 

Фото:dw.com