Заяву із закликом до уряду ФРН про всеосяжну підтримку України, в тому числі поставку важких озброєнь, у четвер, 28 квітня, прийняв Бундестаг. Парламент  закликав уряд якомога швидше постачати Україні важке озброєння та інше обладнання, щоб допомогти захиститися від росії. Це рішення оприлюднив віце-спікер парламенту Вольфганг Кубікі. 

Він повідомив, що за ухвалення заяви проголосували  і коаліція,  і опозиція - 693 парламентарії, при цьому "за" висловилося 586 осіб, "проти" - 100, а 7 - утрималося. Тож заяву прийнято.

У ній Бундестаг вимагає, щоб уряд ФРН підтримував усі зусилля України щодо досягнення перемир’я і гарантував відсутність будь-яких переговорів «в обхід українців». Вимога містить підтримку можливої майбутньої угоди між росією та Україною за участю США, Канади, партнерів по НАТО та ЄС. 

Також Бундестаг закликає уряд і надалі постачати Києву озброєння якомога швидше, а також «розширити поставки важких озброєнь і складних систем».

Інші заклики в заяві стосуються підтримки українських біженців, зусиль щодо припинення імпорту з росії і білорусі урану та інших корисних копалин, досягнення повної відмови від російських енергоносіїв, а також розширення списку російських банків, відключених від системи SWIFT.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц подякував за підтримку, котру парламент надав уряду. «Це свідчить, що в такий складний час можливо реалізовувати політичну стратегію, котру багато хто бажає підтримати. І це саме те, що ми будемо продовжувати надалі», - зазначив канцлер.

Раніше в Німеччині чимало політиків - і не лише опозиційних, а й навіть коаліційних - критикували Олафа Шольца за нерішучість стосовно постачання Україні важких озброєнь. Експерти подейкували, що така позиція може коштувати йому посади. Водночас сам він стверджував, що хоча Німеччина й вичерпала свої запаси зброї, проте обіцяв допомагати Україні й надалі, принаймні курс на військову підтримку буде продовжено. А 26 квітня Німеччина оприлюднила рішення передати Україні 50 зенітних самохідних установок «Гепард».

Тож тривалі й жорсткі дебати про посилення військової допомоги Україні завершилися позитивним рішенням.

Берлін.

Фото з відкритих джерел.