У Болгарії ще є багато людей, які виступають проти надання Україні важкої зброї для захисту своєї території. Вони навіть повторюють слова російських пропагандистів про те, що факти звірств рашистів у Бучі, Бородянці -- фейкові. Мовляв, Україна зробила і поширила їх для того, щоб світ надавав їй необхідну зброю і гроші для її придбання. 

Можливо, після візиту болгарської делегації до України і відвідування нею Бородянки вони переглянуть свою думку. Бо більшість видань  сьогодні наводять слова прем'єр-міністра Кирила Петкова: «Це повний жах. Мішенями стають мирні жителі. Серед решток зруйнованного будинку є дитячі іграшки. Це жах війни. А хтось каже, що вони стріляють лише по стратегічних об'єктах... Хіба це військова операція, коли знищують квартири мирних жителів, і ці люди без жодних причин стали мішенню?» «У цьому місті немає військової бази, там не було абсолютно нічого, крім мирних мешканців. Не по-людськи залишатися осторонь такої трагедії», -- цитують враження прем'єр-міністра болгарські ЗМІ.

Журналісти зазначають, що Кирил Петков ще раз наголосив на твердій позиції його партії «Продовжуємо зміни»: Болгарія має надати військову допомогу Україні! «Ми не можемо бути байдужими. Ми не можемо говорити, що це тільки українська проблема, там люди вмирають, але це не цікавить нас. Вчора ми чітко заявили, що наступного тижня проголосуємо в парламенті за військову підтримку. Ми продовжимо і гуманітарну підтримку. Наскільки я знаю, з цього питання у нас має бути більшість у Народних зборах», -- додав прем'єр-міністр.

«Риторика, яку ми чуємо вже кілька місяців, звучить так: «Не давайте Україні військову допомогу, щоб швидше настав мир». Якщо це ціна миру, якщо росія продовжує вести вогонь і немає можливості захищатися, то чи хочемо ми цього миру? Чи можемо ми спокійно почуватися у складі ЄС? Це позиція, яку ніхто не може займати, якщо є повага до нормального миру. Це не просто війна між двома країнами, які борються за щось. Поруч із нами є країна, де літають ракети і руйнують житлові будинки. Це не просто битва за Україну, а цивілізаційний вибір, на чиєму боці ми хочемо перебувати», -- додав вражений руйнуваннями Кирил Петков.

Він додав, що після побаченого ним в Україні уряд Болгарії розгляне можливість значного скорочення кількості російських дипломатів у Софії. «Як можна на нашій території мати 114 російських дипломатів? Що ці 114 людей зробили для зміцнення наших відносин чи запобігання односторонньому застосуванню договору, щоб нам не відключали газ? Мені справді цікаво, що ці люди роблять у Болгарії? Я б порадив добре придивитися до цих людей і привести до симетричнішого представництва росії в Болгарії. Вони вислали більшу частину наших дипломатів. Наша місія в росії зараз становить менше 10 осіб», -- заявив Кирил Петков. Він наголосив, що за останні місяці з країни було видворено понад десяток співробітників російського посольства за шпигунство. А тепер черга за цими «зайвими» особами. 

Згадують болгарські ЗМІ і сміливу заяву прем'єра Болгарії, що він не боїться нападу на країну з боку росії у разі постачання зброї Україні, оскільки вірить у НАТО. Тим більше, що значна частина держав -- членів ЄС уже надають таку допомогу країні, яку нещадно руйнують російські загарбники. І якщо її армія не зможе без необхідної зброї захищатися, то диктаторський і кривавий путінський режим знищить усе живе в Україні.