Єврокомісар із розширення ЄС Олівер Вархелі  28 квітня перебував у Тирані  й цікавився, як у країні просуваються економічні та соціальні реформи, котрі дозволять Албанії приєднатися до Європейського Союзу. Разом із прем'єр-міністром Албанії Еді Рама він провів спільну прес-конференцію, під час якої позитивно оцінив ініціативу Тирани, Белграда та Скоп'є зі створення Open Balkan -- прототипу Шенгенської зони. Цей проект передбачає усунення всіх бар'єрів для пересування людей, товарів, капіталу та послуг на території поки що трьох держав Західних Балкан. 

Прем'єр-міністр Еді Рама заявив про зацікавленість у приєднанні до Open Balkan  інших країн Західних Балкан. Він закликав нового прем'єра Чорногорії Дрітана Абазовича долучитися до реалізації важливого для регіону проекту. І запросив його на черговий саміт Open Balkan, який намічено провести 9 та 10 червня у північномакедонському місті Охрид, на березі однойменного озера. 

Єврокомісар Олівер Вархелі і прем'єр Албанії Еді Рама не залишили поза увагою війну, яку росія продовжує вести в Україні. Еді Рама повідомив, що Албанія надала притулок понад 1 000 біженців із України і відгукується на всі прохання Києва. 

До речі, в Албанії вже анонсовано, що Президент України Володимир Зеленський 3 травня виступить в онлайн-форматі перед депутатами парламенту.