Грецький тижневик «Прото Тема» повідомляє, що настоятель Есфігменівського монастиря, розташованого на Афоні, ігумен Варфоломій різко засудив появу російських націоналістів із прапорами російської імперії на території Святої гори. Своє зухвале вторгнення на священну для всіх православних територію та до храму монастиря Есфігмена з націоналістичними символами вони зняли на відео, яке побачили і священнослужителі Афона. 

«Війна в Україні торкнулася усього світу. Коли розум і слова не діють, у хід пускається зброя. Ми звернули увагу на показане нам відео, на якому кілька росіян на Афоні, на чолі зі священиком (мабуть, російським), тримають прапор царської імперії, який використовують ультраправі російські націоналісти. Я кілька разів бачив людей, які тримали цей прапор на Святій горі Афон. Щоразу, коли вони опинялися переді мною, я закликав їх прибрати його, бо це заборонено. Вони незаконно використовують назву монастиря. Я не знаю, в які руки потрапить це відео, зняте, до речі, під час пандемії, і як вони використовуватимуть назву монастиря. Афон – це місце для молитви, а не туризму чи пропаганди», – зазначив Варфоломій. Він додав, що «гості» порушили сувору заборону – без згоди настоятелів не робити знімки, а тим більш не проводити зйомки на Святій горі Афон. Дозволу на це їм ніхто не давав. 

Деякі грецькі видання нагадують, що путін розпочав війну проти України під приводом її «денаціоналізації». Водночас російські праві націоналісти розгулюють із прапорами царської імперії світом. І на них він не звертає уваги, бо їхні дії укладаються у його ідеологію – «росія над усе».