Приблизно три тисячі упаковок таблеток для екстреного переривання вагітності було відправлено до тих районів України, які постраждали внаслідок російського вторгнення.

Ці препарати надала Міжнародна федерація планування сім'ї (International Planned Parenthood Federation – IPPF), повідомляє ВВС.

Агентство наводить слова представниці організації Керолайн Хіксон, яка наголошує, що таблетки потрібно доставити якнайшвидше. «Є всього п'ять днів, протягом яких зберігається ефективність цих препаратів», - сказала вона, пояснюючи, що якщо жінка  стала жертвою сексуального насильства, то «дуже важливо прийняти їх якнайшвидше, бо вагітність, яка настала внаслідок зґвалтування, це дуже серйозна травма».

Організація також спрямовувала в Україну таблетки для медикаментозних абортів, які можна застосовувати аж до 24 тижня вагітності.

Хіксон розповіла, що ці препарати можуть допомогти жінкам у різних ситуаціях, включно з випадками, коли секс був за взаємною згодою, але при цьому вагітність небажана.

«Перед війною можливість дістати препарати екстреної контрацепції в Україні була, але тепер, коли ланцюжки постачання порушені, дуже важливо, щоб жінки мали доступ до них», - цитує агентство Керолайн Хіксон.

Доставляти препарати в Україну IPPF допомагають Фонд ООН у галузі народонаселення та Міжнародний медичний корпус.

«Агентства ООН, групи волонтерів та Міністерство охорони здоров'я визначили потреби, після чого передали інформацію до IPPF», - розповіла Хіксон і додала, що такі препарати надсилаються жінкам і дівчаткам, які опинилися в зонах збройних конфліктів у всьому світі. Однак в Україну їх передають разом із засобами для підтримання вагітності та планування сім'ї.