Сьогодні cеред членів Євросоюзу є країни, які виступають за запровадження ембарго, є ті, які раніше були проти, а тепер змінили свою позицію, а є і ті, які погрожують накласти вето на таке рішення. 

Ще 8 квітня під час звернення до парламенту Фінляндії Президент України Володимир Зеленський закликав обмежити використання РФ коштів, отриманих від постачання нафти. «Скільки ще часу Європа ігноруватиме потребу запровадження ембарго на постачання нафти з Росії? Це питання безпеки в усіх сенсах цього слова -- від екологічного до воєнного», -- сказав Президент. «І я прошу вас -- ставте це питання голосно перед усіма в Європейському Союзі. Щоб необхідне рішення нарешті з’явилося. Світ знає формати, як це зробити. І якщо Європа не хоче фізично припинити постачання вже зараз, не готова вона, хоча це все одно неминуче, потрібно як перший крок застосувати схему з обмеженням потоку грошей за нафту в Росію. Нехай ці гроші накопичуються на спеціальних рахунках без доступу Росії до них. Нехай спочатку Росія повертає мир і відповідає за воєнні злочини, а вже потім забирає нафтодолари і свої нафтоєвро. Нехай згадає, що таке дух Гельсінкі, і відновить чинність Гельсінських угод у повному обсязі, а тільки потім можна буде дискутувати про економіку, якщо це потрібно», -- додав він.

Відтак про ембарго на постачання російської нафти задумалися вже під час підготовки п’ятого пакета санкцій. Однак розбіжності серед країн -- членів Євроспільноти стосовно цього питання призвели до того, що в підсумку пакет включив лише заборону на імпорт вугілля. Водночас це виявилися перші санкції ЄС, спрямовані проти російської енергетичної галузі, вони оцінюються у чотири мільярди євро. Нині країни Європи налаштовані поглибити обмеження.

Так, за словами міністра закордонних справ Німеччини Анналени Бербок, ФРН підтримує нафтове ембарго ЄС проти Росії, повідомляє Zeit. "Ми також в рамках ЄС заохочуємо, щоб тепер разом, як європейці, поступово відмовитися від нафти в рамках шостого пакета санкцій ЄС", -- сказала Бербок. "За допомогою санкцій ми гарантуємо, що подальші військові дії РФ в інших регіонах будуть неможливі протягом наступних кількох років", -- сказала міністр. За її словами, Росія буде настільки економічно пошкоджена війною та санкціями Заходу, що "фактично роками не зможе стати на ноги".

Водночас в Угорщині дотримуються іншої точки зору. Керівник канцелярії прем’єр-міністра Угорщини Гергель Гуляш заявив, що Будапешт накладе вето на будь-яку європейську пропозицію, котра призведе до обмеження імпорту енергоносіїв з Росії. "Ми чітко дали зрозуміти, що ніколи не підтримаємо розширення санкцій Європейського Союзу проти Росії на енергетику", -- заявив Гуляш, повідомляє Bloomberg. "Оскільки такі рішення потребують одностайності, для Єврокомісії немає сенсу пропонувати санкції щодо природного газу та сирої нафти, які обмежують закупівлі в Угорщині", -- сказав Гуляш.

Уряд Орбана домовився з РФ дозволити конвертацію їхніх платежів за газ в рублі, що поставило під удар політику санкцій ЄС. Росія в середу припинила постачання газу до Польщі та Болгарії, реалізувавши погрозу зупинити потоки, якщо платежі не здійснюватимуться в рублях.

Отож чи включатиме шостий пакет санкцій ембарго на поставки російської нафти, поки невідомо. Однак зрозуміло інше -- дискусія довкола цього питання чітко виявить прихильників Москви у Євросоюзі.

Фото: DW