Малюнок Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Представник путінського клану бізнесмен Володимир Потанін купує 35 відсотків акцій групи «Тінькофф», що належали родині засновника однойменного банку Олега Тінькова. Купує – це голосно сказано, забирає безцінь. Після того, як Тіньков в Інстаграмі опублікував пост проти війни в Україні, не тільки власність, а й життя мільярдера опинилося під загрозою.

Під тиском Кремля він змушений продати свою частку акцій другу путіна за символічну ціну. Як повідомляє РБК, за акції вартістю 2,4 млрд доларів США запропонували ціну в сім разів меншу – 350 млн доларів США.

В інтерв’ю New York Times Олег Тіньков розповів, що наступного дня після оприлюднення його антивоєнної позиції адміністрація президента росії пригрозила націоналізувати банк, якщо той не змінить назву і не продасть частку Тінькова.

«Я не зміг обговорювати ціну. Це стан заручника – ти береш те, що тобі пропонують, без переговорів», – заявив Олег Тіньков. Він не називає конкретної суми, лише стверджує, що свою частку продав за копійки.

Водночас Тіньков значно збільшив охорону, бо знайомі зі спецслужб росії попередили, що йому тепер слід побоюватися за своє життя. Кремль може замовити його вбивство.

Олег Тіньков живе у Лондоні, де лікувався від лейкемії. Був включений у санкційні списки Заходу. Після чого виступив проти війни в Україні.

«Я розумію, що росії як країни більше не існує. Я вважав путінський режим поганим, але, звичайно, гадки не мав, що це може бути в таких жахливих масштабах», – заявив Олег Тіньков, який створив один з найсучасніших банків росії.

Все почалося із заяви Тінькова: «Я не бачу жодного бенефіціара цієї шаленої війни. Гинуть невинні люди та солдати», – написав він у своєму Інстаграмі. Після чого банк змусили змінити назву і продати частку його засновника.

У 2021 році Олег Тіньков входив до числа найбільш заможних російських бізнесменів. Його статки оцінювали в 4,7 млрд доларів США.

У 2019 році йому діагностували гострий лейкоз. Через рік він пережив операцію з трансплантації кісткового мозку в Лондоні й вилікувався. Про це бізнесмен розповів у документальному фільмі «Олег Тіньков – нова кров».

Тепер – нове випробування, на кону знову його життя, бо Тіньков кинув виклик путінській системі.

На знімку: Олег Тіньков.

Фото з відкритих джерел.