За даними агенції dpa, уряд Німеччини підтримує плани Євросоюзу запровадити ембарго на імпорт російської нафти. Під час попередніх переговорів щодо шостого пакета санкцій Берлін однозначно висловився за ембарго. Після цього відмова від російської нафти з боку ЄС стала ймовірнішою. Процес запровадження ембарго на поставки нафти нині гальмують лише Угорщина, Австрія, Словаччина, Іспанія, Італія та Греція.

Новий пакет санкцій ЄС, можливо, включатиме додаткові торгові обмеження, а також  зачепить інтереси більшої кількості фізичних і юридичних осіб, зазначається у повідомленні dpa. Цього разу вони стосуватимуться також «Сбербанку» росії. 

Питання відмови країн ЄС від постачання російської нафти порушувалося і раніше, але на часі воно стало після початку агресії москви проти України. Вже в лютому влада ФРН заявила про намір у найближчому майбутньому взагалі скоротити залежність від поставок російських енергоносіїв. Берлін розраховує вже до кінця року відмовитися від імпорту вугілля і нафти з рф. А позбавитися залежності від російського газу остаточно можливо до середини 2024-го. 

На початку цього року ФРН отримувала майже 55% імпорту природного газу з росії. Нині ця частка зменшена до 40%. Альтернативою російському газу, з точки зору офіційного Берліна, може стати скраплений природний газ із Катару, США та інших країн.

Тим часом помічник канцлера ФРН з економічних питань Йорг Кукіс заявив, що Берлін виступає за запровадження ембарго на російську нафту, але для цього знадобиться кілька місяців, щоб підготуватися до припинення поставок. “Ми хочемо припинити закупівлю нафти з росії, але спочатку маємо переконатися, що в змозі забезпечити інші джерела її надходження для країни”, -- заявив Кукіс виданню Financial Times.

За його словами, Німеччина також працює над тим, щоб нафтопереробний завод у Шведті, котрий контролює “Роснефть”, можна було б забезпечити сировиною не з росії за рахунок танкерних поставок Балтійським морем. Для цього слід поглибити порт у Ростоці та провести трубопровід від нього до Шведта. Нині нафта надходить трубопроводом “Дружба”. Як заявив Кукіс, Берлін нині веде переговори з низкою нафтових компаній, Єврокомісією та урядом Польщі. Цей процес хоч і гальмується певними труднощами, але помічник канцлера з економічних питань Йорг Кукіс сподівається, що Німеччина “розв’яже всі проблеми не пізніше, ніж до кінця року”.

Берлін.