Глава МЗС Ізраїлю Яїр Лапід заявив, що слова міністра закордонних справ рф сергія лаврова про те, що «найзапекліші антисеміти, як правило, євреї», обурливі та такі, які не можна вибачити.

Як заявив Лапід у Твіттері: «Висловлювання міністра закордонних справ рф лаврова не лише такі, що не можна вибачити,  та обурливі. Вони також є жахливою історичною помилкою. Євреї не вбивали себе під час Голокосту». 

«Найнижчий рівень расизму щодо євреїв – це звинувачувати самих євреїв у антисемітизмі», – наголосив Лапід.

Раніше сергій лавров в інтерв'ю італійській телекомпанії «Медіасет», намагаючись переконати, що Президент України Володимир Зеленський «нацист», заявив, що Гітлер мав єврейську кров, а найзатятіші антисеміти, як правило, – євреї. «Він [Зеленський] висуває аргумент: яка може бути нацифікація, якщо він – єврей. Можу помилитися, але у Гітлера теж була єврейська кров. Це абсолютно нічого не означає. Мудрий єврейський народ каже, що найзапекліші антисеміти, як правило, євреї. «У сім'ї не без виродка», як у нас кажуть», – сказав лавров.

На цю антисемітську заяву відреагували і в Україні. Зокрема керівник Офісу Президента Андрій Єрмак заявив, що «антисемітизм росії стає все більш очевидним. Вони більше не ховаються і відкрито це демонструють світу». 

«Спочатку вони вдарили ракетами по території, де знаходиться меморіальний комплекс Бабин Яр. Тепер голова мзс рф сергій лавров порівнює Володимира Зеленського з гітлером, який вбив 6 мільйонів євреїв. Бо, на думку лаврова, «найзапекліші антисеміти, як правило, євреї», - написав Єрмак у Телеграмі.
Він наголосив, що так росія намагається пояснити свою нісенітницю про «денацифікацію», фактично ставлячи під сумнів існування вже не тільки української нації, але й Голокосту.

«Це печерний антисемітизм, який прикриває теорії змови, на яких завжди будуються диктаторські режими. Висловлюю повну солідарність з єврейським народом. Така неприхована агресія росіян і неповага до історичної пам‘яті цілих народів не має залишатися без відповіді», - йдеться у дописі.
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба також відреагував на слова лаврова.

«Міністр Лавров не зміг приховати глибоко вкорінений антисемітизм російських еліт. Його огидні коментарі образливі для Президента Зеленського, України, Ізраїлю та єврейського народу. У ширшому сенсі його слова демонструють, що сучасна Росія сповнена ненависті до інших народів», - написав Кулеба у Твіттері.