Знана майстриня декоративно-ужиткового мистецтва, котра займалася декоруванням одягу в українському національному стилі, як і її багатостраждальне місто потрапила під окупацію рашиської нечисті. Немолода і хвора, прикута до ліжка жінка, фактично цілий місяць голодувала та зазнавала інших поневірянь. Це й підкосило її здоров’я. «Любов Панченко не зламали в КДБ, але художниця дуже постраждала під час нової російської навали», - написав очільник Бучі Анатолій Федорук. Коли Бучу визволили, друзі та небайдужі волонтери одразу ж доправили художницю до лікарні, утім було вже занадто пізно.

Любов Панченко народилася  1938 року в селі Яблунька (нині воно входить до Бучі). Там вона весь час і проживала та творила свої унікальні мистецькі  речі. Любов Михайлівна належала до когорти славних шістдесятників, а вся її творчість – то неймовірний український колорит. Тому  ще за радянських часів вона зазнала гонінь, а її творчість усіляко намагалися нівелювати та замовчувати.

На знімках: твори Любові Панченко.

За часів Незалежності Любов Михайлівна стала затребуваною, до неї зверталися, її роботами захоплювалися, хоч і жила вона скромно. Свого часу твори майстрині побували на багатьох виставках.

Нині творчу спадщину художниці, яка ще зовсім недавно зберігалася в її помешканні, можна побачити в Музеї шістдесятництва в столиці. Зовсім незадовго до війни Любов Михайлівна передала їх туди на зберігання, як відчуваючи, що щось може трапитись. Але сталося непоправне з її рідною Бучею, а відповідно – і з нею. Але хочеться вірити, що її неймовірні мотиви квітнутимуть, а українці ще довго ними милуватимуться. І обов’язково наші жінки носитимуть її візерунки на своєму одязі, зберігаючи у такий спосіб пам’ять про мисткиню.

Марина КРИВДА.

Фото з відкритих джерел.