Кремль запалив чергову «законсервовану» гарячу точку путінського режимного полігона на території Придністров’я. На цьому переломному етапі російсько-української війни, після поразки із бліцкригом на Київ, цей хід бункерського стратега робиться з метою відволікання частини Сил оборони України від наступу російських військ на сході та півдні нашої країни, а також для створення нового вогнища напруження в регіоні та Європі.

Придністровська загроза активізувалася насамперед у публічному інформаційному просторі, що є характерним для таких дій московії. Як розвиватиметься гра з цим джокером, стане очевидним упродовж поточного травневого тижня.

ФСБ росії планує реалізувати придністровський сценарій за своїми методичками: "теракти" і "обстріли", оголошення мобілізації та початок бойових дій. Як повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України, саме під такий сценарій уже навіть надруковано передовиці газет, у яких традиційно для роспропаганди у кривавих терактах звинуватять українців. А далі має з’явитися звернення «всіх придністровців» до москви про допомогу…

«Такими діями керівництво рф може готувати новий плацдарм агресії проти України та підґрунтя для "офіційної" окупації частини території незалежної Молдови», – йдеться у повідомленні ГУР.

Раніше «президент» невизнаної Придністровської Молдавської Республіки Вадим Красносільський уже звинуватив Київ у попередніх «терактах» наприкінці квітня і увімкнув на території «ПМР» максимальний рівень «терористичної загрози».

До того ж військові експерти повідомляли про намагання рф організувати повітряний десант з окупованого Криму до аеродрому в Тирасполі. Для цього завдання призначено особовий склад підрозділів 126-ї окремої бригади берегової оборони та 810-ї окремої бригади морської піхоти рф. Така «допомога» з боку ляльководів пояснюється невеликою кількістю – 1,5 тисячі загального особового складу росармії та до 7,5 тисячі «армії ПМР» – на території Придністров’я. Ці сили, за інформацією аналітиків Defense Express, спираються на відносно невелику кількість бронетехніки. З яких (сумарно і на папері) – 40 танків, понад 200 одиниць легкої бронетехніки та майже сотня одиниць артилерії всіх калібрів до РСЗВ БМ-21 "Град" включно. Реальна ж боєздатність цих підрозділів може наближатися до нульової через застарілість техніки та озброєння, відсутність його регулярного обслуговування та ремонту.

На основі даних української розвідки британське видання The Times опублікувало статтю, в якій ідеться, що росія розробила чіткі плани вторгнення в Молдову.

«Ми вважаємо, що Кремль уже ухвалив рішення щодо нападу на Молдову. До чого призведуть події в Молдові – буде вирішальним для нас. Якщо росіянам вдасться захопити контроль над країною, то ми (Україна) з військової точки зору станемо більш вразливими – це буде загроза цілісності України.  Якщо росія визнає незалежність Придністров’я, це буде пряма загроза і порушення територіальної цілісності Молдови. Це буде повторення "донбаського сценарію". Далі вони постачатимуть велику кількість зброї, а потім захочуть приєднати його до складу росії», – посилається The Times на джерело в українській розвідці.

Співрозмовники видання кажуть: російські спецслужби розглядають можливість роздмухування заворушень і заколотів у Молдові, використовуючи незадоволення населення зростанням цін.

Військову операцію, мовляв, можуть спробувати здійснити ближче до Дня перемоги 9 травня. Не виключено, що саме до цієї «побєдоносної» дати путін заявить про визнання росією незалежності Придністров’я. Крім того, російські спецслужби можуть планувати висадку десанту в Тирасполі одночасно з організацією заколотів і протестів у Кишиневі.

Зокрема, на думку військових аналітиків з Королівського Об’єднаного інституту оборонних досліджень, така операція росіян матиме три мети: відтягнути частину українських військ на південно-західний фронт, зупинити проєвропейський курс нинішньої влади в Молдові та налякати Захід, що підтримка України зброєю і фінансами може призвести до подальшої дестабілізації в регіоні, зокрема на Балканах.

Фото з відкритих джерел.