Днями міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт оприлюднила ухвалене урядом і парламентом рішення про надання Україні важких озброєнь, зокрема самохідних зенітних установок «Гепард».  

Рішення далося німецькій владі непросто, оскільки воно суперечить деяким пунктам законодавства, а також самій політиці правлячої коаліції, котра перемогла на останніх парламентських виборах під гаслами: «Ні – війні!», «Миру – мир у цілому світі!». 

Власне, виборці й віддали свої голоси німецьким пацифістським партіям саме тому, що вони пообіцяли не брати будь-якої участі в зарубіжних збройних конфліктах, у тому числі й поставками туди зброї.   

Утім, військова агресія росії в Україні змусила німецьких політиків змінити наголоси в конкретній ситуації, яка ставить під загрозу вже мир у самій ФРН. На що негайно відреагували не лише опозиція, виборці, а й значна частка самої «світлофорної» коаліції. Вони вимагають вчинити так, як диктує закон, запропонувавши експертам Бундестагу розібратися із ситуацією. 

Як уже повідомляв «Голос України», важкі озброєння, що їх Німеччина пообіцяла Україні, та інша сучасна зброя вимагають відповідного їх обслуговування. Тому міністерство оборони ФРН заявило, що українські військові  пройдуть підготовку безпосередньо на полігонах Бундесверу. На чому й спіткнулися експерти, котрі вважають, що навчання українських військових у Німеччині буде розцінене як участь у конфлікті.

На думку фахівців наукової служби Бундестагу, навчання західними країнами українських військовослужбовців поводження зі зброєю, яку ФРН постачатиме Києву, може бути розцінене, з огляду на міжнародне право, як участь у конфлікті. Про це повідомило видання Redaktionsnetzwerk Deutschland із посиланням на підготовлену експертами служби ще в середині березня довідку під назвою «Правові питання військової підтримки України країнами НАТО: між нейтралітетом і участю у конфлікті».

У документі, зокрема, зазначається, що самі собою поставки озброєнь ще не перетворюють країну-постачальника на учасника конфлікту, хоча вона й перестає бути цілком нейтральною. Причому, як застерігають експерти Бундестагу, не мають значення ні обсяги поставок, ані те, постачаються лише оборонні чи ще й наступальні озброєння. «Але якщо разом з поставками здійснюється також і інструктаж, тобто навчання поводження з цими озброєннями, то виникає ймовірність вийти з безпечної зони неучасті в конфлікті», – йдеться у підготовленій експертами довідці.

Днями міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт повідомила, що її відомство проводить разом з американцями навчання українських військовослужбовців поводження з артилерійськими системами. За інформацією ЗМІ, йдеться, ймовірно, про німецькі самохідні артилерійські установки PzH 2000, котрі Києву мають постачити Нідерланди. А наприкінці минулого тижня також Пентагон заявив, що за узгодженням з німецьким урядом його фахівці навчають українських солдат на своїх базах у ФРН.

Берлін.