Хорватія з 1 січня 2023 року планує ввести замість національної грошової одиниці куни  загальноєвропейську - євро. «Ми перебуваємо на завершальній стадії підготовки до приєднання Хорватії до Єврозони. Хорватія буде готова до запровадження євро з 1 січня наступного року», - цитує заяву прем'єр-міністра Андрея Пленковича хорватське інформаційне агентство Hina.

Проти цих планів уряду різко виступили всі опозиційні сили країни. Голова партії «Рух за Батьківщину» Іван Пенава на прес-конференції, яку він зібрав спеціально для роз'яснення позиції «Руху», заявив, що за умов світової енергетичної та економічної кризи країні не потрібен офіційний перехід на європейську валюту. Він порадив уряду та коаліції парламентської більшості ще раз «добре подумати» перед тим, як робити такий відповідальний крок. «В умовах нестабільності на світових ринках, зростання інфляції та економічної кризи, запровадження євро - це останнє, що нам зараз потрібно», - завив Іван Пенава. Він підкреслив, що національна валюта куна дуже стабільна, і народ їй довіряє. Людей особливо хвилює те, що перехід на євро спричинить автоматичне підвищення цін, які округлятимуть.   

Опозиційний політик послався і на авторитетну думку лауреата Нобелівської премії з економіки Джозефа Стігліца. Професор Колумбійського університету  також вважає, що Хорватії слід зачекати з введенням євро, бо збитки від цього для країни можуть бути більшими, ніж вигоди. Особливо під час нестабільності й потрясінь у світі. На країну, яка тільки-но починає зміцнювати свою економіку, вони можуть вплинути негативно. «З економічної точки зору потенційні вигоди (від введення євро) набагато обмеженіші, ніж потенційні витрати», - наводить слова авторитетного  американського економіста агентство Hina.

Поки невідома реакція на ці висловлювання і думки міністра фінансів Здравка Марича та голови Хорватського національного банку Бориса Вуйчича, які за дорученням уряду робили все можливе, щоб швидше увійти до Єврозони.