Проте це рішення москви офіційна Варшава сприйняла спокійно і не змінила своєї рішучої позиції у питаннях всебічної підтримки України та політики санкцій стосовно агресора. 

Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький підкреслив, що крок росіян лишень підтверджує: «наскільки ефективно Польща діє на користь незалежної України» і наскільки результативна була діяльність уряду, «аби захистити країну від газового шантажу». При цьому він наголосив, що з моменту, коли росія припинила надсилати газ, «Польща перестала будь-яким чином залежати» від неї. В уряді запевнили, що поляки можуть бути абсолютно впевненими щодо забезпечення країни газом, оскільки  з моменту приходу до влади правляча партія прийняла рішення розпочати пошук нових джерел постачання газу. За цей час уже вдалося значно підвищити рівень національного видобутку, а водночас будували нові інтерконектори та Балтійський газогін, спорудження якого буде завершено упродовж найближчих трьох місяців, а вже з жовтня ним можна буде транспортувати газ із Норвегії. 

Варто згадати також, що 1 травня запрацював газогін GIPL завдовжки 508 кілометрів, що є інтерконектором між Польщею і Литвою, який інтегрував країни Балтії та Фінляндію до загальноєвропейського газового ринку. Найближчими днями до термінала скрапленого газу в Клайпеді прибуде танкер з вантажем СПГ для Польщі. До речі, цей напрямок створює хороші перспективи також і для нашої держави, яка отримає доступ до терміналів СПГ у Польщі та балтійських країнах після закінчення будівництва інтерконектора Польща -- Словаччина влітку цього року.

Офіційною причиною припинення постачання газу на підставі чинного до кінця цього року Ямальського контракту «Газпром» назвав відмову Варшави сплачувати за блакитне паливо у рублях. 

Проте про справжні причини газового шантажу з боку кремля може свідчити той факт, що про припинення поставок було оповіщено наступного дня після оголошення Польщею першого санкційного списку. У ньому 50 позицій -- прізвища російських олігархів (15) і суб’єктів підприємницької діяльності (35).  Фірмам, внесеним до «польського списку» за поданням Агентства внутрішньої безпеки, Центрального антикорупційного бюро та Служби військової контррозвідки, заморожено активи та заборонено брати участь у державних тендерах. Натомість олігархам заборонено в’їзд на територію країни. 

На російський шантаж відреагували в США та ЄС. Президент Джо Байден заявив, що Вашингтон не дозволить росії залякувати чи шантажувати з метою виходу з санкцій. При цьому він додав, що дії москви -- це чергове «нагадування імперативу для Європи і світу»: дедалі більше енергії має вироблятися з використанням чистих технологій, у тому числі з відновлюваних джерел.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала одностороннє зупинення постачання газу європейським споживачам необґрунтованою і неприпустимою «черговою спробою використання росією газу інструментом шантажу». В Брюсселі запевнили, що були готові до такого сценарію. В цьому контексті працюють над забезпеченням альтернативних поставок і максимального наповнення газосховищ у всіх країнах ЄС. Голова ЄК наголосила, що ЄС також продовжуватиме співпрацю з міжнародними партнерами з метою забезпечення альтернативних поставок газу.

Тим часом Польська нафтогазова компанія (PGNiG) очікує в травні  шість поставок СПГ до термінала у Свиноусті, де впродовж останніх восьми днів PGNiG прийняла вантаж із трьох газовозів СПГ.