Тематикою нинішнього свята став заклик до обстоювання і зміцнення миру в світі. Організатори привернули увагу до війни в нашій державі, яка протистоїть російській агресії. 

Приємно було бачити багато українських символів. Один із автомобілів, що рухався у святковій колоні, прикрасили одразу двома великими прапорами нашої держави. На іншому зобразили в центрі синьо-жовтого полотнища  білого голуба з оливковою гілкою у дзьобі. Дехто з учасників прикріпив до одягу синьо-жовті стрічки чи був вбраний у футболки з такими кольорами. 

На виставці килимів, виготовлених з пелюсток квітів, яку влаштували в місцевому храмі, увагу привертав прямокутник синьо-жовтого кольору. 

Загальним символом святкового дійства стало зображення планети Земля, яку підтримує пара рук - одна жовтого, друга синього кольору.  

Про історію «Битви квітів» розповіла автору публікації радниця департаменту культури муніципалітету Барселуша Еліза Брага. Це дійство давнє. Ще на початку ХХ століття сільські трударі приїздили до міста і влаштовували карнавал. Вулицями проходили колони селян, які представляли свої громади, вони дарували містянам квіти, зібрані на полях і галявинах. Встеляли пелюстками бруківку, тротуари. Так відзначали прихід весни. На свято вдягали національне вбрання, співали пісень, танцювали… А ще обсипали одне одного пелюстками. Саме цей елемент став згодом головним у святі, що отримало назву «Битва квітів».

…Головною вулицею міста один за одним повільно рухалися автомобілі, що прибули з громад муніципалітету. Деякі з них прикрашало так багато квітів, що здавалося - це «живі» клумби. Кузови були заповнені пелюстками. Квіти також тримали в руках ті, хто йшов позаду машин. Їх вони роздавали глядачам, які зібралися уздовж вулиці, при цьому пританцьовували чи співали в супроводі музик. А ті, хто їхав у кузові, щедро посипали присутніх різнобарвними пелюстками.  

Справжня «битва» починалася тоді, коли перші автомобілі, доїхавши до головної площі міста, розверталися і прямували у зворотному напрямку. В цей час вони розминалися з іншим транспортом. З однієї автівки в іншу сипалися пелюстки, які жбурляли учасники битви. Те само робили й ті, хто йшов поруч. Приємно було дивитися на людей у пахучих пелюстках з ніг до голови.

Свято набуло такої популярності, що подивитися на нього приїздять охочі з різних куточків країни. І не тільки. На підходах до місця карнавалу можна було бачити з десяток туристичних автобусів з іспанськими номерними знаками.

«Нехай усі битви на світі будуть тільки квітковими!» - такий напис бачила на футболках представників однієї з громад, учасників свята. Істинно так!..

Запитаєте: «Де португальці беруть стільки квітів?». Вони тут повсюди: уздовж міжміських доріг, у містах і селах, біля будинків, на полях, галявинах - нема такого клаптика землі, де б не вабило зір різнобарвне буяння пелюсток.

Барселуш, Португалія.

Фото авторки.