Після оприлюднення рішення Міністерства оборони Німеччини про те, що українські військовослужбовці навчатимуться поводження з озброєннями,  постаченими звідси в Україну, в  ФРН розгорнулися дискусії щодо його правомірності. Фахівці, експерти та журналісти порушують питання: чи є Німеччина в такому разі учасницею війни в Україні?

Міністр оборони Крістіне Ламбрехт висловилася негайно: «Навчаючи військовослужбовців України, Німеччина не є учасницею війни!» Проте з нею не погодилося наукове відомство Бундестагу. Його фахівці вважають, що постачання зброї ЗСУ та навчання солдатів обслуговування систем озброєнь знімають із ФРН статус нейтральної держави.

Утім, Ламбрехт під час учорашнього візиту на військову авіабазу Вунсторф, що в Нижній Саксонії, ще раз зазначила: Німеччина стала б учасницею війни в разі відправлення своїх військовослужбовців в Україну. Але республіка постачає туди лише озброєння й інструктує українських солдатів…

Прес-секретар німецького уряду Штеффен Хебештрайт у свою чергу наголосив, що навчання українських військовослужбовців обслуговування систем озброєнь не робить Німеччину учасницею війни. Тобто ФРН не порушує міжнародне право. Крім того, Німеччина не має наміру брати участі в бойових діях і в подальшому,  заявив Хебештрайт виданню Spiegel.

Також стало відомо, що на першому етапі навчатимуться дві групи українських військовослужбовців по 50 осіб, котрі вже прибули до Німеччини. Заняття  відбуватимуться на американських військових базах. Інструктори Національної гвардії Флориди разом із німецькими фахівцями навчатимуть солдатів ЗСУ поводження з іноземними системами озброєнь. Адже саме  артилерію українська армія має намір застосовувати у війні.

Тож найбільше уваги надаватиметься підготовці військовослужбовців для обслуговування артилерійських систем, котрі постачили в українську армію західні держави. Раніше такого озброєння у ЗСУ не було, тому солдати не в змозі застосовувати його у воєнних операціях негайно.  

Крім того, інструктори навчатимуть солдатів ЗСУ користуватися радіолокаційними системами США. Ці установки дадуть змогу відстежувати пересування важкої техніки противника.
Німецькі ЗМІ, посилаючись на прес-секретаря Пентагону Джона Кірбі, повідомляють, що ФРН - не єдиний майданчик для навчання українських військовослужбовців. Їх інструктаж, за його словами, відбувається ще в двох державах. Щоправда, чиновник не повідомив, у яких саме. 

Безперечно, підготовка військових кадрів зусиллями іноземних інструкторів, пишуть німецькі ЗМІ, робить армію України сильнішою. Солдати та офіцери здобувають навички поводження із сучасними західними озброєннями. Водночас військова підготовка, як і постачання іноземної зброї, досить обмежена. Тобто західні інструктори не в змозі одразу навчити воєнного мистецтва і користування озброєннями цілу армію України. Адже подальше навчання від професійних військових потребує часу, якого українській армії катастрофічно бракує.

Берлін.