Албанські видання назвали промову Президента України Володимира Зеленського перед депутатами парламенту вражаючою і хвилюючою. У своєму емоційному виступі він не просто розповів про звірства російських загарбників, а й передав атмосферу, яка зараз панує у країні, розташованій у центрі Європи. 

Більшість видань зазначає, що не можна не звернути уваги на прохання Зеленського закрити порти для російських кораблів і обмежити в'їзд російських туристів. Бо справді -- ніхто з господарів готелю і відпочивальників з інших країн не знатиме, хто перебуває поруч з ними. «Може, це вбивці, які були в Бучі? А може, кати Маріуполя? А може, хтось із тих, хто працює на підрив уже й вашої держави?» -- цитують місцеві ЗМІ слова українського Президента. 

Вони зауважують, що Володимир Зеленський висловив подяку Албанії за взаємодію на майданчику Організації Об'єднаних Націй і відзначив її важливу роль як непостійного члена Ради Безпеки ООН. А також звертають увагу на ще одну ініціативу Президента України: «Припинити використання коштів ООН для спонсорування росії. Якщо вона порушує Статут ООН, загрожує продовольчій безпеці світу та знищує мир у Європі, вона не має права отримувати від ООН жодного цента». Він нагадав, що за час, який минув з 2014 року, коли росія захопила півострів Крим та розпочала війну на Донбасі, ООН закупила в неї товарів та послуг щонайменше на два з половиною мільярди доларів. «Це просто несправедливо. Неправильно», -- емоційно зазначив Володимир Зеленський.

Депутати парламенту були солідарні з Президентом України в тому, що «десять років тому Україна та Албанія обрали шлях демократії і європейської інтеграції. Ми не зійшли з цього шляху. Ми разом вкладаємось у розвиток свободи та об'єднаної Європи. І я вірю, що коли настане час приймати рішення про вступ України до Європейського Союзу, ваш голос уже зможе прозвучати на нашу підтримку». А його слова: «…саме зараз всі у світі проявляють свій справжній характер. Хтось великий за розмірами, але дуже маленький, коли треба бути сміливим. А хтось невеликий на карті, але сердечність має одну з найбільших. Дякую, Албаніє! Дякую за підтримку. Дякую за цю сердечність. Слава Україні!» зустріли тривалими оплесками. 

Албанські ЗМІ нагадують, що раніше країна засудила вторгнення росії до України та висловила солідарність з українським народом. А також рішуче підтримала Європейський Союз щодо запровадження санкцій проти рф.

Фото: president.gov.ua