Малюнок Кейстута Шяулітіса (Литва)

І це попередні розрахунки. Про реальні втрати можна говорити після детального обстеження стану станцій, інфраструктури тощо.

Нині Запорізька АЕС – в окупації. На тлі цього у публічному просторі путінці здіймають раз за разом хвилю ядерного психозу. Всередині рф на телеканалах звучить бездумний рефрен щодо необхідності завдати випереджального ядерного удару по Україні та її союзниках.

Так, «перша скрипка» роспропаганди Дмитро Кисельов на телеканалі «Россия 1» погрожував ядерним ударом по Великій Британії за її активну підтримку України. Риторика у нього рупора на призвісько «ядерний попіл» традиційна: «стерти з лиця землі».

Залякування ядерними погрозами, ймовірно, за задумом кремля, мають викликати страх у міжнародної спільноти та поступки у війні з Україною. Натомість ці волання досягають необхідного емоційного ефекту лише на території ерефії. А світ чітко висловив свою позицію: росія, за словами прем’єра Великої Британії Бориса Джонсона, «не повинна забувати, що у нас теж є ядерна зброя. Якщо Путін натисне на ядерну кнопку, ми теж можемо це зробити. Росія не може більше нікому погрожувати. Ми готові до всього. Путінську диктатуру та російський імперіалізм обов'язково поховають».

І на відміну від істерики путінців, ці обіцянки є цілком реальними. Поза сумнівом, у кремлі з ними знайомі й будуть на них звертати пильну увагу. Та попри все, як зауважують аналітики, з 60-х років минулого століття світ ще ніколи не був так близький до реальної ядерної війни.

Бункерний терорист № 1 перебуває у власному ірреальному світі досить давно. Про це вперше широкій аудиторії повідала ще у 2014 році тодішній канцлер Німеччини Ангела Меркель. Тоді після розмови з очільником кремля вона висловила президенту США Бараку Обамі сумнів у розумінні путіним реальності.

Побоювання підлеглих керівника московії порушити його ірреально-ідеальний стан призвели до того, що диктатор повірив у можливість за декілька днів чи тижнів захопити Україну. Після провалу «бліцкригу» путін, за свідченням експертів, впав у фрустрацію, а тому здатний до будь-яких рішень. Цим можна пояснити зростання терористичної вакханалії окупантів щодо України.

Президент Володимир Зеленський не виключає варіант застосування російською федерацією ядерної зброї у війні проти України. Про це він заявив в інтерв’ю грецькому виданню EPT News.

«Коли в російських ЗМІ час від часу з'являються дуже відкриті сигнали щодо застосування ядерної зброї (про що одна група політиків каже, а інша група каже, що росія ніколи не буде застосовувати ядерну зброю), виникає дуже багато запитань. Виникає багато ризиків», – сказав Зеленський. За його словами, після застосування російськими військами  забороненої зброї (наприклад, фосфорних бомб, якими обстрілювали Харків, Маріуполь, Запорізьку, Донецьку, Луганську області), росія може використати й інші види забороненої зброї.