Подія, яка сталася 3 травня в грецькому місті Александруполіс, опинилася в центрі уваги  ЗМІ Балканського регіону. Тут прем'єр-міністри Греції -- Кіріакос Міцотакіс, Болгарії -- Кирил Петков, Північної Македонії -- Димитар Ковачевський і президент Сербії Александр Вучич дали старт будівництву плаваючого термінала скрапленого природного газу. Серед почесних гостей були й голова Європейської Ради Шарль Мішель, віце-президент Європейської комісії та єврокомісар з питань конкурентної політики Маргрет Вестагер. 

Глава уряду Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що країна після завершення будівництва плавучої станції зберігання та регазифікації скрапленого природного газу зможе повністю замінити постачання російського газу. За його словами, здачу цього об'єкта в експлуатацію, потужність якого становитиме 6,1 мільярда кубічних метрів на рік, намічено на грудень 2023 року. Це зміцнить енергетичну безпеку Греції та посилить її стратегічну роль на Балканах, а також забезпечить альтернативний маршрут постачання природного газу, який не проходитиме через Туреччину та ліквідує залежність від російського газу. «Нещодавній газовий шантаж москви робить співпрацю не лише необхідною, а й невідкладною», -- заявив Кіріакос Міцотакіс. Він додав, що мета Греції не тільки досягти своєї енергетичної незалежності, а й допомогти в цьому сусіднім країнам, таким як Болгарія.

Болгарський колега Міцотакіса Кирил Петков розповів, що його країна однією з перших постраждала від російського шантажу. Російський монополіст «Газпром» 27 квітня повністю припинив постачання газу болгарській компанії «Булгаргаз» та польській PGNiG через те, що вони відмовилися платити за сировину в рублях. Петков назвав такі дії москви грубим порушенням контракту. Тому, як зазначив болгарський прем'єр, день 3 травня стане «історичним» для Греції та Болгарії, які прагнуть енергетичної незалежності. «Після російського вторгнення в Україну та безпрецедентного тиску, який росія чинила на нас з метою припинення постачання газу, ми, країни вільної та демократичної Європи, можемо лише разом протистояти та проводити політику, засновану на засадах міжнародного права. Економічний шантаж кремля проти моєї країни та ЄС зазнає невдачі. І сьогоднішня подія є доказом тому", -- сказав Петков.

Навіть президент Сербії Александр Вучич, який зізнався, що «спочатку був дуже скептично налаштований стосовно цього проекту» і не вірив, що щось подібне може статися, висловив своє задоволення початком будівництва плавучої станції зберігання та регазифікації скрапленого природного газу. Він визнав, що проект є важливим для усього регіону, і подякував ЄС за його фінансування. 

Маргрет Вестагер повідомила, що Європейська комісія схвалила виділення 166,7 мільйона євро на будівництво нового термінала, і зазначила, що реалізація цього проекту «сприятиме досягненню мети ЄС із забезпечення безпеки та диверсифікації енергопостачання». 

Кіріакос Міцотакіс поінформував, що країни регіону планують прискорити будівництво інтерконекторів Греція -- Болгарія та Болгарія -- Сербія, а також прокладання газопроводу Греція -- Північна Македонія. За його словами, після завершення цих робіт скраплений природний газ може також постачатися до Румунії і Молдови.

Фото: ports.ua