Сьогодні, 4 травня, помер Станіслав Шушкевич, під керівництвом якого Білорусь отримала незалежність.

«Шушкевич не дочекався вільної Білорусі-Гудії (гуди - стародавня назва білорусів на литовському). Сигнатарій Біловезьких документів, один із трьох підписантів вердикту про те, що «СРСР ПРИПИНИВ СВОЄ ІСНУВАННЯ» - а це було воротами у можливий новий, інший світ - пішов у повну свободу», - написав перший лідер Литви після відновлення незалежності країни Вітаутас Ландсбергіс у соціальній мережі Фейсбук, повідомляє delfi.lt.

Ландсбергіс зазначив, що президент Росії Єльцин програв битву з «кегебешний реваншизмом», але кілька років «початкового маршу до свободи надихають і нинішню героїчну оборонну війну України проти її жадібного східного сусіда Московії, яка не хоче і не здатна змінитись». «Перемоги, Україно! Свобода прийде і для Білорусі-Гудії. Там буде записано ім'я Станіслава Шушкевича», - зазначив Ландсбергіс. 

Перший лідер незалежної Білорусі, який згодом став критиком авторитарного лідера країни олександра лукашенка, помер у віці 87 років. Його дружина підтвердила агентству AFP, що Шушкевич помер від ускладнень, спричинених коронавірусом. 

У грудні 1991 року тодішні керівники росії, України та Білорусі – Борис Єльцин, Леонід Кравчук і Станіслав Шушкевич, які зібралися в Біловезькій пущі, заявили, що Радянський Союз припинив своє існування.