Сенат білорусі схвалив законопроект про зміну Кримінального кодексу, який передбачає запровадження смертної кари за «спробу теракту», повідомляє БЕЛТА.

«Останнім часом щодо білорусі робляться численні спроби штучно наростити градус терористичної загрози. Цьому активно сприяють закордонні агресивно налаштовані вороже-політизовані щодо нашої країни актори, які ставлять за мету розхитати суспільно-політичну обстановку в республіці білорусь, дестабілізувати соціально-економічну ситуацію, створити атмосферу напруженості і страху в суспільстві. Для досягнення названої мети іноземні суб'єкти активно вербують деструктивно налаштовані сили, готові за винагороду вчиняти кримінальні діяння, що тягнуть з високим ступенем ймовірності значні людські жертви. Як наслідок - актуальність законопроекту не викликає сумніву», - цитує БЕЛТА голову  Постійної комісії із законодавства та державного будівництва ради республіки Сергія Сівця.

Проектом закону коригується підхід до застосування виняткової міри покарання – смертної кари.
Юристи вважають, що ухвалені поправки до закону допоможуть підводити більшу кількість політичних справ під статтю, яка передбачає страту, оскільки закон трактує поняття «тероризм» максимально широко.

Юрист правозахисного центру «Весна» Павло Сапелко називає законопроект новим кроком у «вдосконаленні репресивного законодавства».

«Смертна кара вже можлива не тільки у разі закінченого злочину зі списку, а й за замах, тобто коли були скоєні умисні дія або бездіяльність особи, але при цьому злочин не був доведений до кінця за обставинами, що не залежать від цієї особи», - цитує Сапелко ВВС.

«З огляду на безмежність фантазій та навички провокацій у спецслужб, тонку межу між приготуванням та замахом ми точно будемо свідками спрямування до суду справ, за якими з новими нормами стало ймовірним призначати смертну кару», - зауважив юрист.