Федеральний канцлер Олаф Шольц після дводенного закритого засідання урядового кабінету в замку Мезенбург, що в землі Бранденбург неподалік  Берліна, пообіцяв Україні подальшу додаткову масштабну допомогу, передусім військову.

У центрі уваги учасників урядових консультацій була агресія росії проти України. За словами канцлера, як повідомляє інформаційна агенція dpa,  демократичні партнери постачають Україні озброєння і надають їй значну фінансову підтримку.

«І Німеччина, -- зазначив Олаф Шольц, -- як і досі, бере в цьому участь, і надалі теж це робитиме, ухвалюючи такі рішення, котрі будуть правильними та співрозмірними на цей час. Ми ретельно обговорили питання, пов’язані зі змінами, котрі сталися впродовж останнього часу».

На думку Шольца, стало очевидно, що президент рф володимир путін абсолютно прорахувався у своїх планах розпочати жорстоку агресивну війну проти України. Так, у відповідь на напад росії сформувалося співтовариство, яке забезпечило Україні військову підтримку. Зокрема, минулого тижня федеральний уряд уперше схвалив постачання Україні важких озброєнь. Для початку Україна отримає  50 самохідних зенітних установок “Гепард”. Але ця війна, зокрема, сприяла ще більшій згуртованості НАТО та ще міцнішому об’єднанню ЄС. 

Інтеграція сотень тисяч біженців, які втекли від російської війни до Німеччини і бажають тут залишитися, теж була однією з центральних тем урядових консультацій.  Канцлер Олаф Шольц заявив, що для таких осіб відкрито ринок праці, для них має бути перспектива.

Тим часом видання Die Welt із посиланням на джерела в Бундесвері, четвертого травня повідомило, що уряд ФРН готовий надати Україні артилерійські радіолокаційні станції Cobra для забезпечення ефективного застосування самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000. 

За твердженням газети, Україна попросила 40 артилерійських радарів Cobra. Проте нині Берлін готовий надати з резервів Бундесверу від трьох до п’яти таких систем, вартість кожної з яких становить 50 млн євро. Крім того, Україна може замовити ці радари в німецького виробника -- компанії  Hensoldt.

Як пише газета, артилерійські радари Cobra забезпечують дані для контрбатарейної боротьби (Counter Battery Radar) і дають змогу визначати місцезнаходження артилерійської зброї та мінометів калібру 80 мм і вище. За деякими даними, радар Cobra спроможний виявити координати до 40 вогневих позицій упродовж двох хвилин.

Берлін.