Депутати Народних зборів Болгарії кілька годин сперечалися з питання надання Україні військо-технічної допомоги. Виступи декого з них неприємно було чути, бо вони повторювали слова президента, що в разі позитивного рішення країна стає учасником «конфлікту», а це несе загрозу її громадянам. На його думку, якщо одна зі сторін «конфлікту» не отримуватиме зброю від інших країн, то люди перестануть гинути і встановиться мир. Це повторювали й усі противники надання Україні допомоги, зокрема, зброєю. Тоді їм повідомили, що посол України в Болгарії передав парламенту лист Президента України Володимира Зеленського, в якому висловлюється прохання надати допомогу, але немає і згадки про зброю. 

А потім і виступ депутата, який разом із прем'єром нещодавно побував у Києві та Бородянці й поділився своїми враженнями від звірств російських загарбників, дещо охолодили запал у залі. Врешті-решт, за пропозицію надати Україні військово-технічну допомогу з 240 депутатів  проголосувало 200, проти -- 16, один -- утримався, решта просто не пройшли реєстрацію. 

ЗМІ наводять текст ухваленого рішення, в якому зазначено, що Народні збори дають мандат Раді міністрів на обговорення і реалізацію комплексу заходів, пов'язаних з війною в Україні та її наслідками. Надавати Україні гуманітарну, фінансову та військово-технічну допомогу в міру можливостей Болгарії у такий спосіб: а) постійна підтримка членства України у ЄС; б) допомога громадянам України, які рятуються від війни, -- законодавчі та організаційні заходи щодо покращення пропускної спроможності та можливостей інтеграції доти, доки не буде створено умов для їх повернення до України; в) надання можливостей для експорту українського зерна до Варни; г) зміцнення енергетичної співпраці, зокрема, постачання енергії та природного газу з України; д) ремонт української військової техніки на військових підприємствах Болгарії; є)  продовження доставки гуманітарної допомоги, зокрема, медикаментів, одягу та продуктів харчування.

Варто зазначити, що проросійські та русофільські сили не заспокоїлися. Так, найменша за кількістю депутатів парламентська партія «Відродження», котра, як стверджують місцеві ЗМІ, фінансується москвою, закликала болгар до громадянської непокори і проведення акцій протесту проти рішення парламенту надати Україні військово-технічну допомогу. Але в Софії, Бургасі, на курорті Сонячний Берег відбулися масові мітинги за участю українських біженців, які дякували Болгарії за допомогу і вимагали від росії припинення вогню по мирних містах і селах. У Софії лише втручання поліції зупинило масову бійку між прихильниками України і тими, хто підтримує росію. На жаль, у Болгарії людей, отруєних кремлівською пропагандою, яка вбила в їхні голови брехню, що Україна вісім років обстрілювала і знищувала Донбас, багато. Вони не хочуть й чути про те, що ця війна є продовженням загарбницької політики путіна, який спочатку анексував Крим (котрий болгарський президент став називати російським), потім за аналогами в Молдові і Грузії створив в Україні дві псевдореспубліки і почав озброювати та підтримувати сепаратистів, які вісім років і намагалися захопити всі території Донецької та Луганської областей, а українській армії доводилося стримувати терористів. Не досягши успіху, путін і розпочав повномасштабну війну проти України, а також гібридну -- проти Болгарії та інших країн ЄС. Більшість операторів кабельного телебачення у Болгарії досі транслюють передачі каналів першого і «росія», де продовжують отруювати мізки наївних людей і виправдовувати війну проти України. 

До речі, її жертвами стають і росіяни, котрі не тільки гинуть на українській землі, а й намагаються якомога швидше покинути країну, де встановлено диктаторський режим. Так, в ефірі болгарського телеканалу Нова ТБ міністр інновацій та розвитку Даніел Лорер попередив, що наступна хвиля біженців буде саме із росії. «Ми вже прийняли кілька сотень економічних біженців з росії. Переважно це інженери, програмісти, котрі розуміють, якою буде там економічна катастрофа, і шукають кращого майбутнього для себе та своїх сімей», -- пояснив міністр. І зазначив, що вже зараз «потрібно готуватися організаційно та законодавчо до прийому біженців із росії».