Кілька сотень тисяч тонн зерна російські військові вивезли з тимчасово окупованих територій у Луганській, Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях. Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький зазначає, що тут для посівних робіт та споживання було зосереджено приблизно півтора мільйона тонн збіжжя – частину його вкрадено «другою армією світу» та вивезено до рф.

За його словами, росіяни використовують тактику початку XX століття, коли після радянсько-української війни москва окупувала територію незалежної України (радянська окупація тривала до 1991 року) і вивозила з її території зерно. Тоді окупанти, влаштувавши червоний терор, вилучали в українців худобу й продукти харчування. Як наслідок – населення України було приреченим на голодомор у 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 роках, від якого померли мільйони українців.

«На сьогодні ми маємо підтверджені факти, що декілька сотень тисяч тонн зернових вивезено сумарно з Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей. На цих територіях у фермерських запасах, що формувалися для посівних робіт, а також для переробки (виготовлення борошна), розміщено майже півтора мільйона тонн зернових. Це значний запас. За міжнародними цінами це коштує сотні мільйонів доларів. І є великий ризик, що це буде вкрадено і вивезено на користь росії», – наголошує Тарас Висоцький. Він додає, що стратегічних запасів зерна на окупованих територіях не було – в названих областях зберігалося зерно, необхідне для споживання до нового врожаю.

Внутрішнього дефіциту зерна в Україні наразі немає. «Після визволення територій ми зможемо забезпечити їх продовольством. Чого не можна сказати про міжнародну продовольчу безпеку», – зазначає заступник міністра. І додає, що через блокування росіянами портів міністерство шукає нові логістичні маршрути, зокрема залізничні. Один з нових маршрутів – через Румунію, опрацьовуються також коридори через Польщу і балтійські порти.

Про крадіжки українського продовольства свідчить і постанова Законодатєльного Собранія Красноярского края (рф) від 27 квітня цього року, оприлюднена прес-службою відомства. Депутати собранія, йдеться у повідомленні, майже одностайно підтримали рішення про вивезення зерна із Херсонської області, яку частково окупувала рф під час так званої спецоперації. Депутати зазначають, що «так как в крае функционирует только одно предприятие по производству огурцов, а нехватка других овощей и зерновых культур в результате введения иностранных санкций ощущается остро не только в Краснодарском крае, но и на федеральном уровне повсеместно, экспроприация излишков прошлогоднего и нынешнего урожая фермеров Херсонского региона станет одним из инструментом оказания помощи малым формам хозяйствования, потребителським кооперативам».

Голова комітету владислав зирянов зазначив, що цей досвід зможуть успішно впроваджувати у себе й інші регіони росії, з ринків якої пішли постачальники насіння і добрив. Він наголошує, що «после достижения всех целей военной операции рф на Украине, увеличить объемы поставок для внутреннего российского потребителя можно будет за счет перемещения продовольствия с других южных регионов, взятых под контроль».

29 квітня народний депутат України Олексій Гончаренко у себе на телеграм-каналі опублікував відео, в якому колона фур, позначених рашистською літерою Z, вивозить українське збіжжя в Крим. «Що-що, а красти і мародерити «друга армія» вміє. Це у них у крові!» – написав народний депутат.

Те, що окупантам не вдається вивезти, вони знищують – факти псування зерна зафіксовано на Чернігівщині, де окупанти порізали мішки з зерном та розсипали його на вулиці, а на стіні господарчої будівлі написали «россия рулит».

2 травня окупанти завдали ракетного удару по об’єктах у Синельниківському районі Дніпропетровської області. Про це повідомив голова військово-цивільної адміністрації Валентин Резніченко. Близько 8-ї ранку російська ракета влучила в елеватор і зруйнувала склад із зерном. Ще один обстріл був після 11-ї ранку. «Одна ракета поцілила в свинокомплекс. Свині живі. Зачепило склади. Між ними вирва завширшки 15 метрів, завглибшки 10 метрів. Друга ракета втрапила у посадку. Орки вже «денацифікували» наших курей, тепер перейшли на свиней», – написав він у телеграм-каналі.

На Миколаївщині росіяни розбомбили склад з міндобривами. А із Запоріжжя вивезли агротехніку. За даними компанії «Агротек», із виставкового павільйону міста Мелітополь викрали п’ять нових сівалок точного висіву Tempo Väderstad. Загальна їхня вартість – майже 800 тис. євро. Компанія «Агротек», дилерські центри якої розташовані в Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській та Донецькій областях, уже не вперше страждає від злочинних дій окупантів. 31 березня із виставкового майданчика в Мелітополі викрадено два нові флагманські комбайни John Deere S770 та S760, трактор M6195 та сівалку Väderstad Tempo загальною вартістю 1 млн євро. Техніку вивезено до Чечні, під Грозний. Завдяки позиційним системам, встановленим на обладнанні, фахівці «Агротек-Інвест» зафіксували, що техніка перебуває у селищі Закан-Юрт, у Чеченській республіці рф. 4–5 квітня з майданчика в Мелітополі викрадено та вивезено до росії ще одну партію нової сільгосптехніки – комбайн John Deere s760 із жаткою та дві сівалки Väderstad Tempo на 520 тис. євро. «Подбали» загарбники й про фірмові мастила, прихопивши зі складу 20 тонн.

Втім, скористатися краденим мародерам не вдається – техніка не заводиться. Якщо завести машини не вдасться, окупанти заявили, що розберуть їх на запчастини.

Фото з відкритих джерел.