Влада Північної Македонії втрачає надії на те, що Болгарія відкличе своє вето на початок переговорів про її вступ до ЄС влітку 2022 року. Президент ціїє країни Стево Пендаровскі оцінив шанси на скасування сусідами їхньої незгоди на приєднання менш як у 50 відсотків.

Софія висунула Скоп'є жорстку умову: внести до конституції країни лише «одне слово - болгари», яке покликане підкреслити, що громадяни Північної Македонії, котрі називають себе болгарами, мають рівні з іншими етнічними групами права. Президент Болгарії Румен Радев минулого тижня на науковій конференції, присвяченій 119-м роковинам смерті Гоце Делчева, якого і Болгарія, і Північна

Македонія вважають своїм національним героєм, заявив, що європейська перспектива сусідньої країни не має альтернативи і є стратегічною метою Болгарії. Але підкреслив, що її вступ до ЄС не може статися без попереднього забезпечення прав болгар у Північній Македонії та «припинення розпалювання ненависті» на побутовому рівні до болгар. «Зміна Основного Закону і введення до нього одного слова — «болгари» — означає, що Південна Македонія приймає європейську ідею», - наголосив президент Румен Радєв.

Але не тільки це є бар'єром на шляху Скоп'є до ЄС. У Болгарії багато претензій до сусідів і історичного характеру. Було навіть створено спеціальну болгарсько-македонську комісію з історії, до якої ввійшли науковці двох країн. Проте й там не можуть найти спільної мови. Дійшло до того, що болгарський історик Стефан Дечев заявив про намір сформувати ще так звану тіньову болгарсько-македонську комісію, де вестиметься «чесний та плідний діалог» з історії двох країн вищими темпами. Це має відкрити шлях для переговорів урядових делегацій стосовно майбутнього Північної Македонії. Стефан Дечев пообіцяв, що в новій комісії не буде скандальних випадків образ на адресу як болгарських, так і македонських учених, і в ній швидше знайдуть рішення, яке влаштує обидві сторони. Його і буде передано уряду Болгарії. Перше засідання «тіньової комісії» призначено на 16 травня у Софії. Її рішень з нетерпінням чекатимуть і в Скоп'є.