Національний банк України (НБУ) продовжує вживати заходів для нівелювання можливого впливу агресора на діяльність учасників ринку небанківських фінансових послуг та надавати їм необхідну підтримку.

Національний банк України заборонив громадянам РФ, а також особам, що постійно проживають у РФ, та російським компаніям, які є власниками істотної участі (від 10%) у страхових, лізингових, фінансових, факторингових компаніях та інших надавачах небанківських фінансових послуг, прямо чи опосередковано користуватися правом голосу та брати участь в управлінні компанією до скасування чи припинення воєнного стану в Україні.

Відповідне рішення затверджено постановою правління НБУ № 93 від 4 травня, яка набрало чинності з 5 травня, повідомляє прес-служба регулятора.

«Надавачі фінансових послуг, в яких власниками істотної участі є громадяни рф чи компанії, зареєстровані в рф, можуть звернутися до Національного банку для призначення довіреної особи, якій можна передати право їх голосу. Для цього необхідно подати пропозиції щодо не менш як двох кандидатур, а також документи для ідентифікації таких фізичних осіб та оцінки їх ділової репутації», – зазначається у повідомленні.

У Нацбанку уточнили, що такими довіреними особами не зможуть бути громадяни РФ та особи, що мають постійне місце проживання у РФ.

Майже 80 підприємств, що зареєстровані на території Львова, повністю або частково належать росіянам. Про це повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Нещодавно ухвалений закон про націоналізацію дає змогу зробити так, щоб у Львові та всіх інших містах України не було навіть маленької частки, яка може належати ворогові», – написав Садовий у соцмережі.

Львівський міський голова уточнив, що всю інформацію про львівські компанії з російськими власниками передано до військової адміністрації.

Садовий додав, що на засіданні президії конгресу місцевої та регіональної влади запропонував націоналізувати будівлі, розташовані на території Львівського автобусного заводу (ЛАЗ).

– Він ще з 90-х років належить росіянам, – пояснив мер.

Після націоналізації на території ЛАЗу місто планує збудувати муніципальний індустріальний парк.

«Це величезна територія близько до центру міста, яка може стати базовою локацією для виробництва електромобілів. Також уже є західні інвестори, які готові запустити виробництво електродвигунів. Дорожня карта вже готова. Чекаємо на рішення Кабміну та РНБО», – заявив Садовий.

Тим часом співробітники Бюро економічної безпеки України (БЕБ) в межах кримінального провадження встановили 17 800 вагонів, що належать суб’єктам Росії та Білорусі. Із них 1 625 – з товарно-матеріальними цінностями.

Зазначені вагони на даний час заарештовані та передані, відповідно до рішення слідчого судді, «Укрзалізниці» на відповідальне зберігання з правом комерційного використання зазначених вагонів, володіння та розпорядження грошовими коштами, отриманими від комерційного використання такими вагонами, на будь-які потреби, що виникають під час здійснення господарської діяльності.

Ухвалою одного з районних судів Києва в межах зазначеного кримінального провадження накладено арешт на 470 вагонів із сировиною «калій» та «кокс», які на праві власності згідно з умовами поставки належать підприємствам РФ та РБ. Орієнтовна вартість цього товару – 650 млн гривень.

За попередніми оцінками співробітників БЕБ, загальна вартість товарно-матеріальних цінностей в 1 625 вагонах становить орієнтовно 3 млрд гривень, вартість усіх вагонів оцінюється у 15 млрд гривень.

Проводяться подальші заходи щодо огляду та встановлення фактичної наявності вантажів та їх кінцевих власників з метою подальшого вирішення питання про накладення арешту на товар.

А як ще накажете діяти? Лише за законами воєнного часу!

Вплив агресора – нівелювати, власність – націоналізувати, товар – заарештувати!

Переможемо!