Згідно з інформацією Головного митного управління Китаю, у січні–квітні товарооборот з росією збільшився на 25,9% і становить понад 51,09 млрд доларів США. За повідомленням зарубіжних ЗМІ, експорт з Піднебесної до росії зріс до 20,24 млрд доларів, а імпорт товарів і послуг з росії збільшився на 37,85% до 30,85 млрд доларів.

Що приховується за цими цифрами? Як видно з повідомлень китайських митників, з росії надходить переважно сировина: нафта, природний газ, вугілля, мідь та мідна руда, деревина та паливо.
 
Тим часом Китай експортує смартфони, промислове обладнання,  взуття, комп’ютери, кондиціонери і навіть іграшки. Росія стає сировинним ринком Китаю.
 
Шаленими темпами у росії зросла купівля китайських старих автомобілів, за місяць на 25%. І водночас зменшився попит на нові – на 20%. А це свідчить, що росіяни бідніють.
 
Ситуація на російському ринку праці тим часом з початком війни ще більше ускладнилася. До 3,1 млн зареєстрованих і незареєстрованих безробітних додадуться ще 2 млн осіб, які працювали в зарубіжних фірмах, переважна більшість яких залишила росію.
 
Як заявив голова рахункової палати рф Олексій Кудрін, за підсумками поточного року падіння російського ВВП  може зменшитися на 12,4% при інфляції 20,7%.
 
Пік безробіття припаде на жовтень-листопад, коли компанії використають усі запаси і доведеться скорочувати персонал.
 
На знімку: Велика китайська стіна.
 

Фото з відкритих джерел.