Храм Святого Апостола Андрія Первозванного в Бучі, що на Київщині, в ці дні став справжньою Меккою для вітчизняних та іноземних дипломатів, політиків, журналістів. Зокрема, Президентка Німецького Бундестагу Бербель Бас в День пам’яті та примирення змогла особисто побачити зруйноване місто, яке набуло символу звірств росії проти України.

Також восьмого травня з документальними підтвердженнями військових злочинів окупантів, скоєних проти мирних жителів, ознайомилися Президент Стортингу Королівства Норвегія Масуд Гарахані та міністр закордонних справ цієї країни Аннікен Гуйтфельдт (на знімку - праворуч). Гості у супроводі Першого заступника Голови Верховної Ради Олександра Корнієнка побували на місці масового поховання вбитих жителів розташованого неподалік столиці містечка. Його назву опісля вигнання з Київщини окупантів знають як символ геноциду рф проти мирних українців.

Настоятель церкви отець Андрій (на знімку - ліворуч) розповів про долі вбитих городян. Увесь другий поверх храму заставлений великими світлинами, на яких зафіксовані наслідки злочинів загарбників. Священик, показуючи гостям ці жахливі документальні звинувачення, наголосив, що жертви – мирні громадяни, котрі загинули під час окупації. На території храму поховано 116 тіл. Тридцять з них – жінки. Є навіть двоє дітей. Вони згоріли заживо в автомобілі разом зі своєю мамою.

«Цю сім’ю ми добре знали. Люди були переселенцями з Донбасу. Їхній будинок був поряд. Родину окупанти розстріляли з великокаліберного кулемета, з БТРу. Вижив лише батько. У нього ампутована нога. Решта сім’ї, на жаль, згоріли заживо».

– Ось у цьому місці, – пояснює отець Андрій, – де свіжа земля, розрили дві траншеї. Взагалі, перше поховання відбулося 10 березня. Місцева влада змушена була вирішувати питання погребіння людей, адже чимало тіл лежали просто неба довгий час. У мене є відео, як відбувалося поховання. Зараз пройшла ексгумація за участі наших фахівців, криміналістів з Франції, інших країн Євросоюзу. Це проводили при журналістах. Усе знімали камери. Для нас було важливо, щоб процес проходив максимально прозоро. Важливо, щоби світ не тільки побачив цю трагедію, але й дізнався про причини. Із громадян, які були в тій братській могилі, приблизно дев’яносто відсотків – убиті кулями. Тобто, це не є випадковість. Вони загинули не від вибухів, або через якісь нещасні випадки. Це свідомий розстріл… Важливо, щоб світ засудив це зло. Якщо воно непокаране, стає більш цинічним, наглим, сильним. Хоче розповсюджуватися далі. Буде безкарним – то й наших людей не полишатимуть думки про помсту. І якщо цю війну не зупинити, то вона може ширитися й далі, на інші країни, які поруч. Цього, звичайно, ніхто не хоче.

За словами настоятеля, свідком процесу ексгумації стала і Голова Європарламенту Урсула фон дер Ляєн. Для неї це було нелегке випробування: трупний запах, вигляд тіл…

Взагалі, чимало загиблих лежали по місту, як сюди увійшли наші війська. І навіть коли приїхали західні журналісти. Загиблі були зі зв’язаними руками, простріленими ногами… На одній лише вулиці Яблунській нарахували сорок тіл. Ці люди не становили жодної загрози для росіян. Вони були мирними жителями, їх просто вбили…

Як уточнив голова гуманітарного штабу Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба, всього в Бучі від рук окупантів загинули 476 цивільних осіб. Тобто кожен третій з убитих жителів регіону.

Гості з Німеччини та Норвегії також відвідали Ірпінь, де поспілкувалися з міським головою Олександром Маркушиним. Цей населений пункт на Київщині також зазнав масових руйнувань внаслідок ворожих обстрілів. Знищено значну частину житлового фонду, об’єкти соціальної інфраструктури.

Як наголосив Масуд Гарахані, восьмого травня Норвегія відзначає День відновлення незалежності після окупації під час Другої світової, відновлення свободи та демократії. «Народ України бореться за ті самі цінності, показує неймовірну хоробрість. Ми маємо допомогти перемогти у цій війні, зупинити російську агресію і насильство. Йдеться про те, які цінності ми хочемо бачити у майбутньому в Європі, і ці цінності – свобода, демократія, незалежність».

Знімок автора та фоторепродукції з Храму Святого Апостола Андрія Первозванного.