Шарль Мішель підкреслив, що він приїхав відзначити День Європи «до «плавильного котла» європейської історії – Одеси». Сьогодні тут одесити вкрили свої пам’ятники від куль та ракет.

Президент Європейської ради нагадав, що нині Росія бомбить українські міста, лікарні та школи. Людей катують, ґвалтують та страчують. «Але ваш народ продовжує мужній супротив. Кремль хоче стратити ваш дух демократії та свободи. Але я абсолютно впевнений, що йому це не вдасться. Я приїхав до Одеси з одним простим посланням: ви не одні. Ми не залишимо вас і будемо поряд стільки, скільки треба. Ми допоможемо вам збудувати сучасну, демократичну державу, що дивиться у майбутнє», – зазначив Шарль Мішель.

Також він звернувся до європейців: «Наш мир, процвітання, майбутнє наших дітей поставлено на карту тут, в Одесі, тут в Україні».

Крім того, сьогодні Президент Європейської ради поспілкувався із Президентом України Володимиром Зеленським. «Важливо не допустити продовольчої кризи у світі, спричиненої агресивними діями Росії», – наголосив глава української держави. Він підкреслив необхідність вжити негайних заходів задля розблокування українських портів для експорту пшениці. «Ціную сміливу позицію Президента Європейської ради та його особисту присутність в Одесі. Вдячний за постійну підтримку нашої країни з боку ЄС у багатьох сферах», – додав Володимир Зеленський.