9 травня, коли відзначався День Європи, під час зустрічі по відеозв’язку з Президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн Президент України Володимир Зеленський продемонстрував другу частину заповненої анкети-опитувальника.

У цьому документі Україна оцінювала відповідність українського законодавства європейському. Відповіді на другу частину становлять майже 4000 сторінок, на яких розгорнута картина стану нашого законодавства після 8 років виконання Угоди про асоціацію з ЄС.

«Перша частина опитувальника, яка включала оцінку відповідності України економічним та політичним критеріям членства в ЄС, вже високо оцінена Єврокомісією, – прокоментувала віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина. – Сьогодні ми передали відповіді на другу частину опитувальника. Тепер м’яч на стороні ЄС. Україна вже довела, що для неї європейські цінності – це значно більше, ніж просто формулювання на паперах. Очікуємо позитивне рішення про надання статусу кандидата та подальшу підтримку України на шляху до членства в ЄС».

Ольга Стефанішина подякувала урядовій команді та представникам неурядових організацій, які брали участь у заповненні цього документа. Загалом у підготовці відповідей було задіяно понад 300 експертів.

Відповіді на першу частину опитувальника Президент України Володимир Зеленський передав главі представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікасу 18 квітня.

Нагадаємо, 28 лютого Президент Володимир Зеленський разом із Головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком та Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем підписали спільну заявку на членство України в Європейському Союзі. 1 березня Європейський парламент переважною більшістю голосів затвердив резолюцію, яка рекомендує державам - членам ЄС працювати над наданням Україні статусу кандидата на вступ. Під час неформального саміту ЄС у Версалі в ніч з 10 на 11 березня лідери країн-членів погодилися з тим, що Україна є частиною європейської родини, однак питання стосовно статусу кандидата, на їхню думку, має спочатку опрацювати Єврокомісія. У ЄК обіцяють якомога швидше підготувати офіційний висновок щодо готовності України отримати статус кандидата на вступ до ЄС.