Ураїна стала не лише на свій захист, а й на захист решти Європи.

Міністр закордонних справ Королівства Нідерландів Вопке Гукстра приїхав до Києва у контексті Дня Європи, щоб продемонструвати підтримку Нідерландів народу України. Про це йшлося під час брифінгу, в якому взяли участь очільники зовнішньополітичних відомств двох країн Дмитро Кулеба та Вопке Гукстра.

Дмитро Кулеба наголосив, що війна в Україні насправді є війною за майбутнє Європи, за те, якою буде Європа після завершення війни. Він подякував Нідерландам за активне сприяння роботі Міжнародного кримінального суду для того, щоб воєнних злочинців було притягнуто до відповідальності.

«Але це лише частина тієї підтримки, яку уряд і народ Нідерландів надають Україні. Хочу запевнити, що після початку війни ставлення в українському суспільстві щодо позиції Нідерландів радикально змінилося. Якщо до війни домінувала думка, що Нідерланди не дуже люблять Україну, то тепер для всіх очевидно, що ця думка помилкова. Нідерланди дуже чітко, сильно стоять на боці України в питанні санкцій, і є одним із лідерів у питанні постачання озброєнь», - сказав міністр.

Дмитро Кулеба повідомив, що під час перемовин було детально обговорено тему майбутніх військових постачань. Також ішлося про шостий пакет санкцій, який ніяк не ухвалять в ЄС через позицію Угорщини. Очільник нідерландського МЗС запевнив, що його країна підтримує ухвалення шостого пакету санкцій, зокрема і нафтове ембарго.

Окрім того міністри обговорили європейську інтеграцію України. «Всі погодилися, що Україна належить до великої європейської сім’ї, і з Україною Європа сильніша, ніж без неї», - сказав Дмитро Кулеба.

Вопке Гукстра нагадав, що востаннє був у Києві три місяці тому. «За цей час ситуація докорінно змінилася. Це зовсім інший світ, і не тільки для України, а й для всіх нас у Європі. Народ Нідерландів, уряд Нідерландів справді пишаються тим, що ми бачимо в Україні. Країна стала не лише на свій захист, а й на захист решти Європи, на захист решти світу. І це справді дуже вражає. Також для нас чітко зрозуміло, що нам треба продовжувати допомагати Україні, і передусім шляхом постачання зброї. Тому що ті, хто бажає бути за столом переговорів у кращій позиції, повинні бути сильнішими на фронтах».

Окрім того, міністр запевнив, що Нідерланди продовжать санкційний тиск на рф. «Також дуже важливо, щоб ми продовжили надання гуманітарної допомоги. Допомагати тим біженцям, які знайшли притулок у багатьох європейських країнах, зокрема у Нідерландах».

Ще одним важливим напрямом співпраці Вопке Гукстра назвав підзвітність. «Це дуже важко. Частково ми зможемо встановити всі злочини після війни, і розслідування триватиме певний час. Але винні мають понести відповідальність за всі ці злочини, які ми побачили. Злочини не лише проти військових, а й проти цивільного населення, жінок, дітей - це злочини велетенські. І ми зобов’язані перед жертвами цих злочинів притягнути винних до відповідальності. Ми долучаємося до роботи команди слідчих і з часом прийдемо до того, що винних буде покарано», - сказав міністр.

Вопке Гукстра запевнив, що Нідерланди стоятимуть пліч-о-пліч з Україною, поки триватиме війна і після того, як вона закінчиться. «Тому що після перемоги розпочнеться нова фаза - відбудови і розвитку країни», - сказав глава МЗС Нідерландів.

Фото зі сторінки МЗС України у Фейсбуці.