Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок з її українським колегою Дмитром Кулебою під час пресконференції в Києві, 10 травня 2022 року.

Анналена Бербок повідомила, що Берлін наполягає на повному членстві України у ЄС.

Україна очікує згоди від Німеччини на надання статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сьогодні в Києві під час брифінгу з німецькою колегою Анналеною Бербок.

Він подякував Німеччині за визнання європейської перспективи України і наголосив, що наразі членство України в ЄС – це питання війни та миру в Європі.

«Саме чітке розуміння росією, що Європа більше не проводить політику незрозумілості щодо перспектив України у складі ЄС, приведе до відмови від спроб повернути Україну. Тому що одна з причин, чому ця війна почалася, полягає в тому, що путін був переконаний, що Україна не потрібна Європі, що Європа не стане поруч з Україною у разі війни. Він у цьому помилився, за що ми вдячні Європейському Союзу та зокрема Німеччині», - зазначив Дмитро Кулеба і закликав Берлін зробити наступний крок та «забрати Україну додому, надавши їй статус кандидата на членство у Європейському Союзі».

У свою чергу міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок повідомила, що Німеччина підтримує повноправне членство України в ЄС у майбутньому. «Для мене нині зрозуміло, що Україна є однозначно частиною Європи, і тому мені дуже зрозуміла заявка України на членство у ЄС - повноправне членство», - сказала вона.

«Ми наполягаємо на повному членстві України у Європейському Союзі. Ми хочемо провести поглиблену реформу у ЄС, це також буде наукою після цієї агресивної війни… Якщо говорити про статус кандидата, то я переконана, що - як сказала президентка Єврокомісії - ми знайдемо шлях для участі України в ЄС», - заявила Анналена Бербок.

Щодо росії, то, за словами Анналени Бербок, після 24 лютого порозумінь з нинішньою владою бути не може. Розуміння цього факту стало переломним моментом і у ставленні до торгівлі з рф та бажання звести залежність російських енергоносіїв «до нуля і назавжди».

«Ми не можемо змінити географію у Європі. Але після 24 лютого не може бути порозуміння з росією. Не можна на жоден крок відступити від санкцій і від того шляху, яким іде Україна. Ніколи більше у Європі не має відбутись такого, щоб агресор, який не визнає ніяких правил і зазіхає на мир та свободу, міг діяти безкарно. Це «ніколи знову» означає, що ми на боці України», - сказала Бербок.

Міністерка також наголосила на необхідності притягнути до відповідальності винних у воєнних злочинах та пообіцяла підтримку Німеччини.

Також глава МЗС Німеччини повідомила, що Посольство ФРН починає поступово відновлювати роботу в Києві.

Фото із сайту Радіо Свобода.