Низка опитувань, здійснених різноманітними соціологічними інституціями, свідчить, що німці активно надають допомогу постраждалим від війни українцям. Тільки за квітень мешканці ФРН пожертвували для них 752 млн євро.

Це - найбільша сума за історію країни. Так багато коштів тут не зібрали навіть для постраждалих регіонів Німеччини під час минулорічної повені. Про це повідомив часопис SPIEGEL, котрий провів опитування громадян разом із Центральним інститутом соціальних проблем ФРН. Раніше так багато німці пожертвували в 2004 році для постраждалих від цунамі в Південно-Східній Азії - 670 млн євро, а для співвітчизників, яких “накрила” повінь торік, було зібрано 631 млн євро.

Чималими були пожертви німців для українців і в березні, що минув. Приміром, фонд DZI відстежив пожертви 67 соціальних і благодійних організацій - вони становили 631 млн євро. Крім того, дев’ять українських організацій отримали понад 10 млн євро.

Опитування свідчить, що приплив пожертв, здійснених німцями, збільшився на 121, 5 млн євро за один місяць. Проте в ньому йшлося лише про грошові внески, оскільки вартість “натуральних” пожертв і волонтерство враховувалися окремо. Приміром, такі організації, як «Aktion Deutschland Hilft» та «Aktionsbundnis Katastrophenbundnis», надали допомогу Україні на суму 209,4 млн евро та 137,4 млн евро відповідно.

Тож під час війни в Україні згуртувалася і німецька нація. Приміром, Рада пожертв четвертого травня повідомила про те, що в Німеччині значно зросла готовність робити благодійні вчинки. На їхню думку, війна в Україні стала головним тригером цього зростання.

Про це свідчать також і результати інших опитувань. Зокрема, підсумки регулярного опитування, проведеного на замовлення Ради пожертв, показують, що в першому кварталі 2022 року громадяни ФРН загалом пожертвували 1 млрд 775 млн євро. Це на 54% більше, ніж у першому кварталі торік.

Берлін.