Турецьке інформаційне агентство «Анадолу» повідомило про готовність Анкари прийняти урядову делегацію Швеції. Як відомо, ця країна разом із Фінляндією заявила, що після підступного нападу росії на свого найближчого сусіда – Україну має рішучий намір приєднатися до Північноатлантичного альянсу.

Цей крок, на переконання влади Стокгольма і Гельсінкі, має захистити їх від агресивного сусіда. Проти вступу Швеції і Фінляндії в НАТО несподівано виступила Туреччина. Як зазначив президент Реджеп Ердоган, він не хоче, щоб повторилися ті самі «помилки», що й під час вступу до НАТО Греції. Туреччина має складні відносини з цією країною, і навіть спільне членство в Альянсі нічого в них не змінило.

«Скандинавські країни - це все одно, що гостьовий будинок для терористичних організацій», - так несподівано для Швеції і Фінляндії обґрунтував свою позицію лідер Туреччини. Анкара вже давно звинувачує ці скандинавські країни, особливо Швецію, де проживає чимало турецьких іммігрантів, у переховуванні екстремістських курдських угруповань, а також послідовників колишнього турецького релігійного діяча, натхненника заколоту 2016 року в Туреччині Фетхуллаха Гюлена, який проживає в США.

За словами глави міністра закордонних справ Королівства Швеція Анн Лінде, делегація країни відвідає Анкару найближчим часом для обговорення питання про приєднання до Альянсу і вирішення усіх розбіжностей. Вона, як і керівництво НАТО, переконана, що заперечення Туреччини вдасться зняти шляхом дипломатичних переговорів.