У Хорватії, всупереч аргументам опозиції і неприйняттю більшістю громадян введення євро замість куни, все ж таки вніс до парламенту законопроект про перехід з 1 січня 2023 року на європейську валюту. В останній день минулого робочого тижня за нього проголосувало 117 депутатів із 151, проти було лише 13, і ще один утримався. Отже, парламент схвалив закон про запровадження євро.

Міністерство фінансів нагадало, що для економіки Хорватії, яка однією з останніх приєдналася до Європейського Союзу – в 2013 році, але досі залишалася однією з найслабкіших в ЄС, введення євро буде новим імпульсом для подальшого зростання. Насамперед від цього виграє туристична галузь країни, внесок якої у бюджет досі значний. Тих, хто стверджував, що запровадження євро чинитиме тиск на гаманці громадян і вдарить по соціально слабких прошарках суспільства, заспокоїли таким аргументом: куну і євро можна буде при розрахунках у магазинах використовувати паралельно протягом кількох місяців. Але всі зарплати, пенсії, субсидії нараховуватимуться тільки в європейській валюті.

На думку фінансистів, паралельне ходіння двох грошових одиниць дозволить громадянам звикнути до нової реальності. Проте зворотного ходу вже не буде.