Малюнок Олексія КУСТОВСЬКОГО.

16 травня на сайті мерії Москви з’явилося повідомлення, що столична влада відновить виробництво легкових автомобілів  на московському заводі «Рено» під брендом «Москвич».

Група «Рено» разом із сотнями провідних компаній світу з початку війни проти України залишила російський ринок. Активи «Рено» – це 67,69% акцій концерну «АвтоВАЗ» та 100% акцій «Рено росія» переходять у державну власність росії.

Влада у розпачі й поспіхом шукає вихід зі складної ситуації. Французька компанія контролювала майже третину ринку автомобілів всередині росії. 45 тисяч росіян враз можуть опинитися без роботи. Тільки на московському «Рено» працювало майже чотири тисячі фахівців. Підприємство забезпечувало роботою близько 40 тисяч виробників комплектуючих по всій росії. І одного дня путінський режим зупинив весь цей конвеєр.

Радянські автомобілі «Москвич» добре відомі старшому поколінню українців, виробництво яких у російській столиці тривало з 1930-го по 2010 рік, поки підприємство не викупила компанія «Рено росія» і налагодила випуск автомобілів французької марки.
Ситуацію з московським заводом кинувся рятувати мер столиці Сергій Собянін. Москві тепер належать 100% акцій заводу. Він відправив чиновника мерії налагоджувати випуск «Москвичів». Що це буде за новий російський автомобіль, поки що невідомо, бо технологічне партнерство планують налагоджувати з виробником вантажних автомобілів «КамАЗ».  Що вийде від схрещення старого «Москвича» з радянським «КамАЗом", ніхто не може прогнозувати. Нині це все одно, що поєднати тачку з підводою.

Новий керівник заводу Дмитро Пронін обіцяє, що «Москвич» дозволить повернути славу російського автомобілебудування. Мер Москви може відрапортувати владіміру путіну, що мерія успішно долучилася до «грандіозної путінської програми імпортозаміщення», тобто до самоізоляції країни від передових західних технологій. До чого це призвело, весь світ не раз побачив. Уже другий військовий супутник, запущений з космодрому «Плесецьк», не вийшов на задану орбіту і щойно згорів в атмосфері. Цього разу з літерою Z.  Про запуск прозвітували, а про невдачу змовчали.

Спроба влади Москви відродити забутий старий «Москвич» дуже нагадує намагання путіна одягти на себе шкуру мертвої імперії під назвою СРСР. Помпи багато, а стиду на весь світ.

На знімку: російська влада повертається до забутого радянського «Москвича».

Фото з сайту autonews.ru