Учора міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде підписала заявку на вступ країни до НАТО. Це сталося після того, як у понеділок, 16 травня, уряд Швеції офіційно ухвалив рішення про те, що країна після майже 200 років нейтралітету приєднається до оборонного блоку.

Як повідомила Анн Лінде, заявку буде подано разом із заявкою Фінляндії.

До речі, в цій країні в понеділок до пізнього вечора в парламенті тривали дебати стосовно вступу Фінляндії до НАТО. Учора парламент проголосував за таке рішення.

Тим часом холодним душем для майбутніх країн-кандидатів стали заяви президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана про намір заблокувати вступ цих двох скандинавських країн до блоку. Зокрема, в понеділок Ердоган заявив, що їхнім делегаціям навіть не варто їхати до Туреччини на переговори, щоб переконувати Анкару змінити думку. Раніше Туреччина заявила, що хоче, аби Швеція та Фінляндія припинили підтримку на своїй території курдів, яких Анкара вважає терористами.

За словами Ердогана, ще однією перепоною для Анкари в цьому питанні стали запроваджені проти Туреччини «санкції». Через військове втручання Туреччини в сусідню Сирію уряд у Стокгольмі припинив з 2019 року експорт озброєнь Анкарі, повідомляє DW.

Раніше державний секретар США Ентоні Блінкен висловив упевненість, що Фінляндію та Швецію буде прийнято до Альянсу, попри деякі заперечення Анкари.

Фото: twitter.com/FinMissionNATO