На знімку: міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі (ліворуч), Дмитро Кулеба (в центрі) та Жозеп Боррель перед засіданням міністрів закордонних справ Євросоюзу.

За його словами, ці кошти підуть на закупівлю важкого озброєння для України. «Нині ми надаємо бронетехніку, танки, важку артилерію, боєприпаси - все те, що необхідно для такої війни", - зазначив Жозеп Боррель.

Загалом на потреби України у такий спосіб буде виділено два мільярди євро. Кошти підуть на важке озброєння - бронетехніку, танки, важку артилерію, боєприпаси. Присутній на засіданні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував представникам Євросоюзу за надану допомогу. Також, за його словами, «ми потребуємо більше спільних зусиль з гуманітарного розмінування».

Водночас однією з ключових тем засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС став шостий пакет санкцій проти росії, який містить ембарго на закупівлю нафти в рф. Через позицію Угорщини запровадити цей пакет не вдається.

Міністри закордонних справ не досягли згоди з цього питання і під час засідання. Жозеп Боррель зазначив, що не може сказати, скільки часу займе обговорення нафтового ембарго. Він додав, що глави МЗС країн Євросоюзу не обговорювали питання компенсації окремим членам відмови від російської нафти.

Присутній на засіданні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав європейців посилити санкції, аби уникнути ще гірших наслідків для континенту через агресивну політику росії.

«Ми вдячні за п’ять санкційних пакетів ЄС проти рф, які ви запровадили. Я цілковито розумію, що чим далі, тим складніше. Утім, ми з вами не обирали цей шлях. росія нав’язала нам його своєю агресією проти України та Європи загалом. Здатися, сказати, що стеля санкцій досягнута, допоки війна не завершена - означало би дати росії карт-бланш на вчинення ще більшої кількості воєнних злочинів і звірств», - заявив глава українського МЗС.

А саме, Дмитро Кулеба закликав запровадити енергетичне ембарго, включно з ембарго на російську нафту, газ і вугілля. «Європа платить росії понад 600 мільйонів євро на день за нафту та газ. Таким чином, Європа платить двічі: спершу фінансуючи воєнну машину путіна, а потім - фінансуючи відновлення України, зруйнованої нею», - пояснив Кулеба необхідність такого рішення. Також він запропонував відключити банки агресора від SWIFT та заблокувати увесь російський експорт.

Звертаючись до міністрів закордонних справ ЄС, Дмитро Кулеба згадав і про надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС у червні 2022 року. «Війна проти України та решти Європи триватиме доти, доки путін вірить, що в України немає європейського майбутнього. Вторгнення росії в Молдову, Грузію та Україну є цьому свідченням. Політика стратегічної невизначеності ЄС щодо України зазнала краху, і, чесно кажучи, є однією з причин, які привели путіна до початку цієї війни», - нагадав очільник української дипломатії.

«Я повторюю свій заклик: надайте Україні статус кандидата на членство в ЄС на саміті в червні. Україна все одно отримає цей статус рано чи пізно. Продемонструйте лідерство і надайте його зараз», - підсумував Дмитро Кулеба.

Тим часом

На момент, коли верстався номер, стало відомо, що питання санкцій проти росії було ключовим під час телефонної розмови Президента України Володимира Зеленського з Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцем. «Провів продуктивні перемовини з канцлером Німеччини. Обговорили ситуацію на фронті, продовження тиску на рф, посилення санкцій, перспективи досягнення миру. Цінуємо підтримку Німеччини, зокрема оборонну. Розраховуємо на подальше сприяння Німеччиною на шляху України до повноправного членства в ЄС», - йдеться у повідомленні.

Фото з сайту consilium.europa.eu